"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΤΕ: Παράνομη η κρυφή κάμερα

ΣΤΗΝ «ΚΑΤΑΔΙΚΗ» της κρυφής κάμερας και της μετάδοσης εικόνας που έχει συλλεγεί με κρυφά μέσα απεικονίζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο εν αγνοία του, κατέληξε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας ότι το δικαίωμα στην πληροφόρηση υπόκειται σε περιορισμούς.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 1213/2010 απόφασή του, υπογραμμίζει ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης, βασική εκδήλωση της οποίας είναι το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ασκείται εφόσον δεν προσκρούει στις επιταγές του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ που προστατεύουν δικαιώματα και ελευθερίες άλλων.

Επομένως, κατά την άποψη των δικαστών του ΣτΕ, «η καταγραφή, με κρυφά μέσα, εικόνας, η οποία έχει ως κύριο ή ως μοναδικό θέμα συγκεκριμένο πρόσωπο, συνιστά, κατ΄ αρχήν, προσβολή του δικαιώματος του προσώπου τούτου επί της εικόνας του». Το δικαίωμα αυτό- όπως διευκρινίζουν- προστατεύεται από τα άρθρα 9 του Συντάγματος και 8 της ΕΣΔΑ, ως ιδιαίτερη έκφανση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.

Ως εκ τούτου δεν θεωρείται θεμιτή άσκηση του δικαιώματος στην πληροφόρηση η μετάδοση τηλεοπτικής είδησης, της οποίας αποκλειστική ή κύρια πηγή αποτελεί εικόνα συγκεκριμένου προσώπου, που έχει καταγραφεί με κρυφά μέσα, εφ΄ όσον η μεταδιδόμενη είδηση έχει ληφθεί υπό συνθήκες που στοιχειοθετούν προσβολή του δικαιώματος του τρίτου επί της εικόνας του. Στην περίπτωση αυτή το κράτος, στο οποίο έχει ανατεθεί ο άμεσος έλεγχος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, οφείλει να ελέγχει αν «οι ασκούντες μέσω της τηλεόρασης το δικαίωμα του πληροφορείν» σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος του καθενός στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του.

Με το σκεπτικό αυτό η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha, που ζητούσε την ακύρωση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του υπουργού Τύπου του έτους 2002, με τις οποίες επιβλήθηκαν στον σταθμό πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ και ηθική κύρωση, για εκπομπές του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, σχετικές με το πρόσωπο του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλου.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: