Η Τουρκία «αντιστάθηκε» στην κρίση
Της Delphine Strauss
Η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει τους φορολογικούς συντελεστές της αμετάβλητους «για το εγγύς μέλλον», σε μια περίοδο που οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Αλί Μπαμπακάν.
Τα σχόλιά του αντανακλούν την «υπερηφάνεια» της Τουρκίας για τον τρόπο με τον οποίο κατόρθωσε να αντεπεξέλθει στην κρίση, δίχως να χρειαστεί να διασώσει τις τράπεζές της, ή να καταφύγει σε έκτακτη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αναβαθμίστηκε πρόσφατα, λόγω της θέσπισης μετριοπαθών δημοσιονομικών στόχων τους οποίους εκτιμάται ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει το 2010.
«Επεκτείνει τη φωτιά»
«Δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αύξηση της εταιρικής φορολογίας στα επόμενα χρόνια. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αύξηση του ΦΠΑ. Δεν έχουμε προβλήματα αντίστοιχα αυτών που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες με το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τους», δήλωσε ο κ. Μπαμπακάν. Παράλληλα επέκρινε την Ε.Ε. για τη στάση της, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας «επεκτείνει τη φωτιά» και δεν αποτελεί «στρατηγική λύση».
Η διατήρηση της φορολογικής πολιτικής ενδέχεται να μην αποδειχτεί αρκετή για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Τουρκία, παρά την αντίθετη γνώμη του κ. Μπαμπακάν. Ο Κρίστιαν Κέλερ, οικονομικός αναλυτής της Barclays Capital, υποστηρίζει ότι ο φόρος απασχόλησης είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους ξένους εργοδότες. Ο Τιμ Ας, της Royal Bank of Scotland, θεωρεί επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση της αλλά και να βελτιώσει τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, οι αναλυτές συμφωνούν ότι το δημόσιο χρέος της Τουρκίας, που ανήλθε το 2009 στο 45% του ΑΕΠ, συγκρίνεται με αυτό της Ελλάδας, καθώς και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου