"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χορεύοντας στον ρυθμό του ΔΝΤ

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε το μισό πολιτικό βήμα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.
Ηγειρε ο ίδιος, όπως επέμεινε,το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (έστω και με τον εύσχημο τρόπο της «παροχής τεχνογνωσίας», δηλαδή το «κόψιμο και ράψιμο» απεχθών μέτρων), αλλά δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σ' αυτό για δανεισμό, ως «πολιτικό όπλο» απέναντι στους «15» της ευρωζώνης, οι οποίοι οχυρώνονται πίσω από την κα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η Συνθήκη της Ε.Ε. δεν προβλέπει «σωτηρία» (bail out) μιας χώρας-μέλους.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ λοιπόν η ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν να πάρει η Ελλάδα «πρόσθετα μέτρα» ή να της τα επιβάλει η Ε.Ε., μέχρι τις 16 Μαρτίου, χωρίς να δεσμεύεται για οποιασδήποτε μορφής βοήθεια προς την Ελλάδα.

ΜΕΤΡΑ «κομμένα και ραμμένα» στα πρότυπα του ΔΝΤ, που ήδη προκαλούν αντιδράσεις στα συνδικάτα χωρών της ευρωζώνης, όπως π.χ. στο ισχυρό συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων της Γερμανίας, που προειδοποίησε την κα Μέρκελ να μη διανοηθεί να εφαρμόσει στους ίδιους παρόμοια μέτρα, που τα θεωρούν άδικα και αντικοινωνικά για τους Ελληνες εργαζομένους.

ΚΑΘΩΣ όμως η Ελλάδα έκλεισε μόνη της το μάτι στο ΔΝΤ και στον «φίλο» διευθυντή του, σοσιαλιστή Στρος Καν, ξαφνικά άρχισαν να πληθαίνουν οι διεθνείς φωνές ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει και αλλού λεφτά (σ.σ.: αφού βεβαίως πάρει τα απεχθή μέτρα), χωρίς να στεναχωριέται ιδιαιτέρως για το επιτόκιο.

ΕΙΝΑΙ πολύ χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν προχθές στη Μόσχα. Λες και ήταν σκηνοθετημένο, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ, που συναντήθηκε αμέσως μετά τον κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ζέλικ, ενημέρωσε δημοσίως τον τελευταίο αυτόν ότι συνέστησε στον κ. Παπανδρέου να προσφύγει στην Παγκόσμια Τράπεζα ή στο ΔΝΤ για να λύσει τα προβλήματά του. Παρόμοιες φωνές ακούγονται και από την αγγλοσαξονική πλευρά.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ χθες, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του επιτρόπου Ολι Ρεν «θυμήθηκε» ότι, ναι, «αν χρειαστεί», η Ευρώπη βεβαίως και έχει τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για να προσφέρει την αρωγή της στην Ελλάδα... Παρόμοια άποψη εξέφρασε προχθές και ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Γιούνκερ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον γρίφο δεν θα βραδύνει πέραν της 16ης Μαρτίου, όταν η Ελλάδα θα καταφύγει αναγκαστικά σε δανεισμό για να μην αντιμετωπίσει τους πρώτους κλυδωνισμούς της κατάρρευσης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ξέρει ότι θα ληφθούν (για έστω και μερική εξυγίανση της οικονομίας) και αυτά, και επόμενα επαχθή μέτρα για τους πολλούς -τώρα πια- κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους. Το εσωτερικό πρόβλημά της είναι να περάσει το φταίξιμο «στους προηγούμενους». Αλλά δεν θα μπορέσει να χρεώσει στους άλλους τους δικούς της χειρισμούς για το πώς η Ελλάδα θα βρει δανεικά με καλούς όρους, είτε με τη σφραγίδα της ευρωζώνης είτε αλλού.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: