"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Eυρωπαίοι πολίτες, κάντε τη φωνή σας να ακουστεί

Tης Margot Wallstrom
(Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

Οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν με πιο άμεσο τρόπο τις ευρωπαϊκές πολιτικές με την πρωτοβουλία του πολίτη που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Θα απολαμβάνουν ένα νέο συλλογικό πολιτικό δικαίωμα και θα μπορούν να λένε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό που θέλουν να κάνει.

Με τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πολίτες θα είναι σε θέση να ζητούν άμεσα από την Επιτροπή να αναλάβει δράση σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό τομέα.

Ετσι, εκτός από την άμεση συμμετοχή στις εκλογές του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από το δικαίωμα να υποβάλει αναφορά στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι πολίτες θα έχουν ευρύτερη επιρροή στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής.

Πιο ισχυρή δημοκρατία
Στη διάρκεια του αξιώματός μου ως αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιας για τη στρατηγική επικοινωνίας και τις διοργανικές σχέσεις, υποστήριζα με επιχειρήματα και πράξεις την άποψη ότι έπρεπε να εισακούονται περισσότερο οι γνώμες των πολιτών. Επίσης, ήμουν υπέρ της καλύτερης διασαφήνισης του τρόπου με τον οποίο οι αποφάσεις που λαμβάνουμε επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και υπέρ της δραστηριοποίησης σε τοπικό επίπεδο για την επανασύνδεση με τους πολίτες. Η βασική λέξη είναι η δημοκρατία. Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή δημοκρατία, η οποία να παρέχει τη δυνατότητα να εισακούεται η γνώμη περισσότερων πολιτών. Και η Συνθήκη της Λισσαβώνας θα βοηθήσει στο πλαίσιο αυτό.

Πρωτοβουλίες των πολιτών υπάρχουν ήδη σε εθνικό επίπεδο σε διάφορα κράτη-μέλη, όπως στην Αυστρία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια είχαμε ορισμένες περιπτώσεις αληθινών πολιτικών εκστρατειών σε όλη την Ε.Ε., στις οποίες η συλλογή υπογραφών είχε επιτυχία.
Η εκστρατεία με τίτλο «1million4disability», π.χ., που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας με στόχο να βελτιωθούν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία μέσω πιο αποτελεσματικής νομοθεσίας, καθώς και με την καταπολέμηση κάθε μορφής διακριτικής μεταχείρισης των ανθρώπων με αναπηρία.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημα ο θεσμός της πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων πολιτών. Καθώς πλησιάζουμε πλέον στην έναρξη ισχύος της νέας συνθήκης είναι ουσιαστικό να διαμορφώσουμε αυτό το νέο δημοκρατικό μέσο με τρόπο που να την καθιστά προσιτή, διαφανή και φιλική προς τους χρήστες. Είναι σημαντικό να καθορίσουμε σαφείς κανόνες για τις εκστρατείες των πολιτών, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, μόλις ένα εκατομμύριο Ευρωπαίων πολιτών από σημαντικό αριθμό κρατών-μελών έχουν το δικαίωμα να καλέσουν την Επιτροπή, εντός των ορίων της εξουσίας που διαθέτει, να υποβάλει πρόταση σχετικά με κάποιο συγκεκριμένο τομέα.

Μολονότι οι κανόνες της Συνθήκης είναι σαφείς, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα σημαντικά πρακτικά ερωτήματα.
Τι ακριβώς σημαίνει η διατύπωση «σημαντικός αριθμός κρατών-μελών»; Πρέπει οι πολίτες να είναι ηλικίας 18 ετών για να συμμετάσχουν σε μια πρωτοβουλία του πολίτη; Πώς μπορεί αυτό το νέο εργαλείο να είναι αποτελεσματικό χωρίς να γίνεται πολύ γραφειοκρατικό και πολύπλοκο; Πώς μπορεί να είναι σε όλους προσιτό, ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κατάχρηση και ότι οι άνθρωποι που υπέγραψαν την αναφορά υπάρχουν πραγματικά;

Εισηγήσεις από όλους
Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα για τα οποία δεν έχουμε ακόμη όλες τις απαντήσεις και για τα οποία ζητούμε τις εισηγήσεις όλων. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει ευρεία δημόσια διαβούλευση και καλεί τους πολίτες, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την Ε.Ε. να βοηθήσουν στον καθορισμό των πρακτικών στοιχείων της πρωτοβουλίας των πολιτών.
Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει εισηγήσεις απαντώντας στην πράσινη βίβλο μας που διατίθεται σε όλες τις 23 επίσημες γλώσσες στην ιστοσελίδα μας


Η προθεσμία για τις απαντήσεις είναι το τέλος Ιανουαρίου και ελπίζουμε να λάβουμε πολλές απαντήσεις από όλη την Ευρώπη.

Στο τέλος της διαβούλευσης, θα υποβάλουμε προς έγκριση πρόταση κανονισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των Υπουργών. Είναι σημαντικό η πρόταση αυτή να υποβληθεί αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης, επειδή οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν αυτό το νέο δικαίωμά τους πολύ σύντομα. Η πρωτοβουλία των πολιτών θα δημιουργήσει έναν πιο άμεσο τρόπο για τη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικής στην Ε.Ε. Μπορείτε να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί ήδη από τώρα με τη συμμετοχή σας στη διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: