Δυσανασχετούν οι κυβερνώντες διότι θα έλθουν σε ρήξη με αυτή την (πανίσχυρη, δυστυχώς) εξουσία αν εφαρμόσουν την αποκαθήλωση. Αλλά, τι να κάνουν; Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλαμε άπαντες; Και ας μην ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδιοποίηση ήταν αναρχικό πρόταγμα, αιώνες πριν... και ας μην εννοούσαν οι διανοητές της αναρχίας τέτοιου είδους συνένωση.
Αλλά η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται· γεννιέται η ίδια από κάτω. Αφού, όμως, οι «κάτω», η κοινωνία, είμαστε εκτός των δημοκρατικών διαδικασιών (συμμετοχή - κριτική, λήψη αποφάσεων κ.λπ.), υφιστάμεθα τη «μοίρα» μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Πειθαναγκαζόμαστε όμως ότι, ναι, έτσι είναι η Δημοκρατία της νεωτερικότητας.
Κάποιοι δηλαδή φωστήρες θα μας ανοίξουν τα μάτια, θα μας πουν ποιο είναι το καλό μας, θα μας δείξουν πώς πρέπει να φερόμαστε για να φαινόμαστε Ευρωπαίοι, ήγουν «εκπολιτισμένοι», θα μας «διδάξουν» πώς να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, τη μειονοτικότητά μας, την ιδιαιτερότητά μας κ.λπ.
Να αποκαθηλωθούν τα θρησκευτικά σύμβολα, ναι, όχι όμως επειδή μας το επιβάλλουν οι «Ευρωπαίοι», αλλά επειδή το αποφασίσαμε (αν...) εμείς.
Απογοητευόμαστε, θρησκεύοντες και μη, όχι τόσο από την απόφαση για την αποκαθήλωση όσο με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να την «πετύχουν». Θα φωνάξουν οι Εκκλησίες, αλλ' αυτό ουδένα ενδιαφέρει. Εδώ που τα λέμε, ο σταυρός δεν είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης· έχει βιαίως εισχωρήσει σ' αυτήν. Μπορεί κάποτε να ήταν το αποκούμπι των φτωχών κι απελπισμένων (ο σταυρός ή η Ορθοδοξία), αλλά όχι πια. Απλώς πρέπει να το συνομολογήσουμε και να συναποφασίσουμε ότι τα σύμβολα έχουν πεθάνει, έχουν μετουσιωθεί, μετά τόσους αιώνες, σε πνευματική διεργασία. Είτε εντός της συνείδησης είτε εντός της άγνωστης αγωνίας του ανθρώπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου