"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θέμα πολιτισμού η μη ένταξη της Τουρκίας

Οι Ευρωπαίοι λένε στην πλειοψηφία τους «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ βασιζόμενοι όχι σε πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια αλλά κυρίως σε πολιτιστικά.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία και Πολωνία) το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι, η Ενωση Διαλόγου με την Ευρώπη που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και κατέδειξε ότι ο πολιτισμός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι είτε αντιτίθενται είτε υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Το 40,4% των πολιτών δήλωσε ότι ήταν οι πολιτιστικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν τη θέση τους απέναντι στην Αγκυρα, έναντι 26,8% που δίνει προτεραιότητα στην οικονομία και 26% στην πολιτική.

«Η Ευρώπη κοιτάζει την πολιτική και την οικονομία όταν καθορίζει τη δική της ταυτότητα, εστιάζει όμως σε πολιτιστικούς παράγοντες όταν αξιολογεί την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», δηλώνει ο Χακάν Γιλμάζ, καθηγητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι.

Πράγματι, οι μισοί από τους Ευρωπαίους που αντιτίθενται στην τουρκική ένταξη (51,3%) προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μία μουσουλμανική χώρα που απέχει πολιτιστικά από τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.

Οι ερωτηθέντες διαφωνούν ακόμα και στο εάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να αποτρέψει τη σύγκρουση των πολιτισμών: Το 54% διαφωνεί, ενώ το 43% συμφωνεί...


ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: