"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σε αδιέξοδο τα δημοτικά ραδιόφωνα

Χρεωμένα και ανίκανα να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό, οδηγούνται στο κλείσιμο τη στιγμή που εκκρεμεί το ζήτημα για τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες


Tου Δ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ




Τα δημοτικά ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα έχουν μπει τα τελευταία χρόνια σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Χρεωμένα και ανίκανα να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό, έστω και υπό τη δικαιολογία της διατήρησης της ποιότητας, ζουν και αναπνέουν μονάχα από τις δημοτικές επιχορηγήσεις, ενώ πλέον εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο αναμένουν την ολοκλήρωση της πορείας που προδιαγράφηκε από δυο νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο νόμος Παυλόπουλου για τη μετατροπή όλων των δημοτικών επιχειρήσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά και ο νόμος Ρουσόπουλου για τις αδειοδοτήσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, προκάλεσαν κινητοποιήσεις και οδήγησαν σε παράταση για την εφαρμογή τους. Η προθεσμία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και ως σήμερα, μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει καμία ορατή λύση στον ορίζοντα.
Σε ανεπίσημες κρούσεις των εργαζομένων προς τους νέους υπουργούς που φέρονται αρμόδιοι για τα ΜΜΕ, οι απαντήσεις που δόθηκαν κυριαρχούνταν από την αίσθηση της «αναρμοδιότητας», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. Σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των υπουργείων, η Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ παραμένει στο Εσωτερικών (και φυσικά οι δήμοι και οι επιχειρήσεις τους), τα δημόσια ΜΜΕ μεταφέρονται στο Πολιτισμού, ενώ οι Γενικές Γραμματείες Τύπου και Ενημέρωσης υπάγονται πλέον στον Πρωθυπουργό.

Οι εργαζόμενοι των δημοτικών ραδιοφώνων προ του καλοκαιριού είχαν ετοιμάσει την τροπολογία που θα πρότειναν προς ψήφιση για την τακτοποίηση του θέματος, όμως η προκήρυξη των εκλογών «πάγωσε» τη διαδικασία. Σήμερα αναμένουν να ξεκαθαριστεί σε ποιον υπουργό ανήκει η αρμοδιότητα αλλά και αν θα γίνουν πράξη οι προεκλογικές υποσχέσεις που δόθηκαν όταν το ΠαΣοΚ είχε υποστηρίξει τις προσπάθειές τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από τον σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Γ. Πεταλωτή, στις 14 Απριλίου 2009, με την οποία η απελθούσα κυβέρνηση κατηγορούνταν για « εμπαιγμό » και « αδιαφορία ». Οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ραδιόφωνα της Αθήνας έχουν προγραμματίσει για την προσεχή Τρίτη γενική συνέλευση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η οποία πάντως αποφάσισε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να... αποφασίζει όσο διατηρείται το πολύμηνο αδιέξοδο στις προσπάθειες συγκρότησης προεδρείου.

Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζεται η απαξίωση των δημοτικών ραδιοφώνων. Οι τέσσερις σταθμοί που εκπέμπουν στην Αττική (Αθήνα 9,84, Ξένιος, Κανάλι 1, Επικοινωνία) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως όργανα άσκησης επικοινωνιακής πολιτικής για τους εκάστοτε δημάρχους- ευτυχώς όχι πάντα με επιτυχία, είναι η αλήθεια.

Αθήνα 9,84
Προβληματισμός επικρατεί στον Αθήνα 9,84, δίχως βέβαια τις καθυστερήσεις πληρωμών που παρατηρούνται στον Ξένιο. Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων την προηγούμενη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε η επανέναρξη των κινητοποιήσεων με ταχείς ρυθμούς, εν όψει της λήξης της παράτασης που είχε δοθεί στα δημοτικά ραδιόφωνα για τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες. Η διοίκηση έχει παραχωρήσει την πρωτοβουλία στους εργαζομένους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Αθήνα 9,84 κ. Θανάσης Καφέζας έχει ζητήσει τη σύνταξη δυο business plans για την επόμενη χρονιά, ένα με το τωρινό καθεστώς λειτουργίας του δημοτικού ραδιοφώνου και ένα με αυτό Ανώνυμης Εταιρείας για παν ενδεχόμενο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το δεύτερο πλάνο, απαιτείται η περαιτέρω μετάταξη σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες 50 εργαζομένων από τους συνολικά 240 που απομένουν στο στελεχικό δυναμικό του σταθμού, έπειτα από τη «μετακόμιση» περίπου 70 ατόμων διοικητικού προσωπικού σε θέσεις στον δήμο.

Στον ιστορικό Αθήνα 9,84 πάντως δεν λείπουν οι καταγραφές για εργαζομένους δύο ταχυτήτων: με δημοσιογράφους που «τρέχουν» για το καθημερινό πρόγραμμα και άλλους που απολαμβάνουν παχυλών αμοιβών ως αργομισθία ή ολιγόωρη απασχόληση, παράλληλα με τις υπόλοιπες εργασίες τους σε γραφεία Τύπου, άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (ιδιωτικά και κρατικά), σε εφημερίδες αλλά και σε κρατικά Ιδρύματα.

Οπως δεν λείπει και η περίπτωση εργαζόμενης η οποία κατέχει, παράλληλα, διευθυντική θέση σε ανταγωνιστικό προς το δημοτικό ραδιόφωνο όμιλο.
ΠΗΓΗ: BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: