"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πάνω από 1 εκατ. οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ το ένα εκατομμύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ), την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας μαστίζεται από την αύξηση της ανεργίας, ενώ λόγω της κρίσης αυξάνονται πάρα πολύ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι απολύσεις.


Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ καταγράφει με μελανά χρώματα τη σημερινή εικόνα στην ελληνική αγορά εργασίας. Σε σχετική μελέτη του καταγράφονται τα παρακάτω:

Στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εργάζονται περίπου 1.005.425, που αναλογούν στο 22,2% της συνολικής απασχόλησης και στο 34,4% του συνόλου των μισθωτών.

● Αύξηση της ανεργίας, κυρίως των ανέργων που έχουν εργαστεί στο παρελθόν και όσων η διάρκεια ανεργίας τους είναι μικρότερη του ενός έτους.
● Μείωση της απασχόλησης και της μισθωτής εργασίας.

● Αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και συνακόλουθη μείωση της πλήρους και μόνιμης απασχόλησης και αύξηση των απολύσεων.

● Το ισοζύγιο στην αναπλήρωση μεταξύ θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν και θέσεων εργασίας που χάθηκαν είναι αρνητικό για πρώτη φορά μετά το 1978. Έτσι, στο β΄ τρίμηνο του 2009 δημιουργήθηκαν 170.856 θέσεις εργασίας, ενώ αποχώρησαν από την απασχόληση περίπου 185.268. Από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν, 112.122 πρώην απασχολούμενοι είναι σήμερα άνεργοι, γεγονός που συνδυάζεται με τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα την αύξηση των απολύσεων.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του ΙΝΕΓΣΕΕ για την αγορά εργασίας το 2009, περίπου 185.268 (άνδρες και γυναίκες) που κατά τον προηγούμενο χρόνο εργαζόντουσαν, σήμερα είτε είναι άνεργοι, είτε ανήκουν στον μη ενεργό πληθυσμό (άεργοι).

Μόνο 1 στους 4 πήρε σύνταξη
Εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι πρώην εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται, διαπιστώνεται ότι ο κύριος λόγος διακοπής για λιγότερους από το 1/4 αυτών είναι η συνταξιοδότηση (44.680 άτομα). Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας στους τέσσερις από όσους σταμάτησαν να εργάζονται διέκοψε την εργασία του επειδή συνταξιοδοτήθηκε
.

ΠΗΓΗ: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: