"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εκθεση - σοκ για «μαύρα κελιά» στην Κίνα

Καταπέλτης είναι η νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κίνα, την οποία κατηγορεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε «μυστικές φυλακές».
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα κακομεταχειρίζεται όσους προσφεύγουν στις αρχές για την αποκατάσταση κάποιας αδικίας καθώς και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο παράνομων «μαύρων φυλακών» στο Πεκίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Οπως υποστηρίζεται στην έκθεση, «από το 2003 μεγάλος αριθμός Κινέζων πολιτών έχουν κρατηθεί σε συνθήκες απομόνωσης, μυστικά, επί μέρες ή μήνες, σε παράνομα κέντρα κράτησης, γνωστά ως «μαύρες φυλακές» από κρατικούς πράκτορες οι οποίοι παραβιάζουν τα δικαιώματά τους».

Η έκθεση αναφέρει ότι οι παράνομες φυλακές συχνά στεγάζονται μέσα σε γηροκομεία και ψυχιατρικές κλινικές, ενώ δημοσιεύονται μαρτυρίες πολλών πρώην κρατουμένων.

Μία από τις κυριότερες "μαύρες φυλακές" του Πεκίνου απαρτίζεται από χαμηλά κτίρια, ορισμένα εκ των οποίων μοιάζουν με παλιά εργαστήρια, στη νότια περιοχή Μαζιαλού. Το κέντρο του Μαζιαλού φέρει την επίσημη ονομασία Διοικητικό Κέντρο Οικονομικής Βοήθειας του Πεκίνου.
Έχει τοίχους από τούβλα με μεταλλικά καρφιά και συρματόπλεγμα στη μάντρα, κάτι που μαρτυρά την πραγματική του λειτουργία.
Αυτός είναι ο τελευταίος χώρος που αντικρίζουν πολλοί πολίτες που ζητούν από τις αρχές κάποιου είδους αποκατάσταση, καθώς οι περισσότεροι φεύγουν από εκεί, συνοδεία αστυνομικών, για τον τόπο διαμονής τους, όπου συχνά θα αντιμετωπίσουν την επιβολή προστίμου, ξυλοδαρμό, παρενόχληση, ακόμη και κράτηση σε φυλακή.
"Η ύπαρξη μαύρων φυλακών στην καρδιά του Πεκίνου αποτελεί παρωδία για τη ρητορική της κινεζικής κυβέρνησης περί βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του νόμου", σχολιάζει η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του ασιατικού παραρτήματος του Human Rights Watch.
"Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει γρήγορα αυτές τις εγκαταστάσεις, να διερευνήσει ποιός ευθύνεται για τη λειτουργία τους και να προσφέρει βοήθεια σε όσους κακοποιήθηκαν μέσα σε αυτές".


ΠΗΓΕΣ
α) ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: