"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τον κακό μας τον καιρό...


Της Μάρθας Καϊτανίδη

H είδηση: τα πρώτα χιόνια έπεσαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο.

Η φωτογραφία: άνθρωποι ντυμένοι σαν «κρεμμύδια» κυκλοφορούν στους άσπρους δρόμους.

Η έκπληξη: ενίσχυσαν με τεχνητά μέσα τον όγκο του χιονιού για να ξορκίσουν την ξηρασία που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα. Πότε ανατροφοδοτείται ο αρχικός αιφνιδιασμός; Όταν το μάτι πέφτει στην πραγματική πληροφορία πως στο Πεκίνο λειτουργεί Γραφείο Τροποποίησης του Καιρού. Να λοιπόν, που οι καιροί αλλάζουν!

Θυμάστε εκείνη την παιδική εκπομπή «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος»; Εκεί πρωτοάκουσα για το πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης Γη, για τους δεινόσαυρους, τους πιθήκους, την ιστορία του ανθρώπου, τους αιώνες, την πρόοδο της επιστήμης, τις εποχές, τις αλυσιδωτές καιρικές αντιδράσεις... για τις λεπτές ισορροπίες του Σύμπαντος.

Να όμως που τώρα η Μητέρα Φύση έχει μπει στο... μάτι των Κινέζων- και όχι μόνον. Οι κανόνες καταπατούνται, οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο άνθρωπος αποδεικνύει την κυριαρχία του, προσπαθώντας να ελέγξει τα πάντα.

Μήπως είναι η πρώτη φορά; Όχι! Στους περασμένους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστράτευσαν εκατοντάδες μετεωρολόγους, έναν στόλο αεροσκαφών και χιλιάδες εργάτες για να χειρίζονται τα αντιαεροπορικά πυροβόλα και τους εκτοξευτήρες ρουκετών. «Να φύγετε, να πάτε αλλού», φώναζαν στα ύπουλα σύννεφα μη τυχόν και κάνουν μούσκεμα τους αθλητές, τους επισήμους και τους θεατές.

Τίποτα ωστόσο, δεν έγινε στα «τυφλά»: σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, από το 1999 έως το 2007 οι βομβαρδισμοί των νεφών προκάλεσαν 250 δισ. τόνους βροχής, ποσότητα ικανή να γεμίσει τέσσερις φορές τον Κίτρινο Ποταμό.
Επιστήμονες ανά τον κόσμο υποστηρίζουν πως η γνώση έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που είναι πλέον σε θέση να «χαλιναγωγήσουν» τον καιρό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αισιόδοξη προσέγγιση εάν σκεφτεί κανείς τις θεομηνίες των τελευταίων ετών. Τον κακό μας τον καιρό...

Κι αν ο καιρός κηρύξει πόλεμο με την αλαζονική συμπεριφορά του ανθρώπου; Προσωπικά προτιμώ τις πιο μετριοπαθείς προσεγγίσεις, όπως «το κλίμα είναι στο χέρι σου».

ΠΗΓΗ: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: