"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Eυρω-καταδίκη της Ιταλίας για τον σταυρό στις σχολικές αίθουσες

ΡΩΜΗ. Η παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των γονέων να δίνουν στα παιδιά τους την εκπαίδευση που επιθυμούν, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, ενώ αποτελεί και παραβίαση της ανεξιθρησκίας. Αυτό τονίζεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταδίκασε την Ιταλία για την παρουσία του συγκεκριμένου θρησκευτικού συμβόλου στις σχολικές αίθουσες.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι τόνισε ότι ο σταυρός στο σχολείο δεν σημαίνει ότι προσχωρούμε στον καθολικισμό, αλλά ότι είναι σύμβολο της παράδοσής μας. Ο Τζιανφράνκο Φίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, ήταν πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξετάσουμε αναλυτικά τη συλλογιστική της απόφασης.

Εκπρόσωπος του Βατικανού επεσήμανε ότι πρόκειται για μια απόφαση πολιτικά και ιδεολογικά φορτισμένη. Πάντως, και ο νεοεκλεγείς ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ηγείται της αντιπολίτευσης, Πιερλουίτζι Μπερσάνι εξέφρασε επιφυλάξεις για την απόφαση, δηλώνοντας ότι ο σταυρός στις σχολικές αιθουσες αποτελεί παράδοση που δεν ενοχλεί κανέναν. Η δικαστική απόφαση αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει έντονο δημόσιο διάλογο.

Η προσφυγή
Την υπόθεση έφερε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σχετική προσφυγή, η Σόιλε Λάουτσι Αλμπερτίν, Ιταλίδα φινλανδικής καταγωγής. Τα παιδιά της Ντατάικο και Σαμι Αλμπερτίν, 11 και 13 ετών αντιστοίχως, πήγαιναν σχολείο στην πόλη Τέρμε Αμπανο, κοντά στην Πάντοβα, όπου στις σχολικές αίθουσες υπήρχαν σταυροί.
Η Λάουτσι ζήτησε από τη διεύθυνση του σχολείου να τους αφαιρέσει, διότι η παρουσία τους, υποστήριξε, είναι αντίθετη προς τον κοσμικό χαρακτήρα του ιταλικού κράτους. Η διεύθυνση του σχολείου αρνήθηκε και το 2007 η Λάουτσι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τώρα η Λάουτσι δικαιώνεται, καθώς το δικαστήριο της επεδίκασε και το ποσό των 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι σαφής: Η παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες, την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, μπορεί να ερμηνευθεί από τους μαθητές ως θρησκευτικό σύμβολο.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ενθαρρυντικό για τους θρήσκους μαθητές, όμως είναι ενοχλητικό για τους μαθητές που ανήκουν σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες ή είναι άθεοι.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: