"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Γκρίζες ζώνες» στα κονδύλια της Βουλής

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Πέρα από την επιλογή για μείωση των δαπανών της Βουλής, η κατάθεση του αναλυτικού προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου για το έτος 2010, ήρθε χθες να αναδείξει αν όχι «γκρίζες ζώνες», τουλάχιστον την ύπαρξη δικαιολογημένων ερωτημάτων όσον αφορά το κόστος που συνηθίζουμε να λέμε ότι έχει η Δημοκρατία για την ελληνική κοινωνία.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των χρημάτων που προορίζονται για την «αποζημίωση μελών συλλογικών Οργάνων»: πρόκειται για, ούτε λίγο - ούτε πολύ, 11.527.700 ευρώ! Ενα ποσό το οποίο δηλαδή ισοδυναμεί σχεδόν με το 1/3 της βουλευτικής αποζημίωσης των «300».

Παραμένει άγνωστο πόσα και ποια είναι αυτά τα «συλλογικά Οργανα» που ονομάζονται και «εξω-υπηρεσιακές επιτροπές», όπως επίσης και το ποια και πόσα είναι τα μέλη τους, που «μοιράζονται» αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό!
Ο κ. Πετσάλνικος αποφάσισε σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό κονδύλι να προβεί σε περικοπές ύψους 400 χιλιάδων. Πλην όμως, το τελικό κονδύλι παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Οι σκιές βαραίνουν ακόμη περισσότερο, με τα άλλα 20.087.700 ευρώ που γενικώς εντάχθηκαν σε ειδικό κωδικό υπό τον ασαφή τίτλο «Λοιπές πρόσθετες παροχές και αποζημιώσεις».

Στη μεγάλη δεξαμενή των πάσης φύσεως ποσών που δαπανώνται για τους εργαζομένους στο Κοινοβούλιο, παγίως συμπεριλαμβάνονται και εκείνα τα οποία αφορούν την πέραν των μισθών αμοιβή για υπερωρίες. Το Κοινοβούλιο είναι γνωστό ότι λειτουργεί συνήθως χωρίς ωράρια, αλλά με αρκετούς υπαλλήλους. Παραμένει άγνωστο κατά πόσο μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορεί να αιτιολογηθεί η καταβολή για ένα μόνο έτος ποσού ύψους 22.330.700 ευρώ (Κωδικός: Υπερωρίες πολιτικών υπαλλήλων, στρατιωτικών και οργάνων ΕΛ.ΑΣ.).

Παρά τις αποφασισθείσες περικοπές, υψηλότατο εξακολουθεί να παραμένει και το ποσό που προβλέπεται να καταβληθεί για την «προμήθεια έργων τέχνης, κειμηλίων αρχαιοτήτων και λοιπού ιστορικού υλικού», καθώς παρά τη μείωση, φθάνει τις... 300 χιλιάδες ευρώ!

Μισό εκατ. ευρώ για την αγορά... επίπλων
Στα αξιοπρόσεκτα, χωρίς αμφιβολία, είναι και η επιλογή να δαπανάται κάθε χρόνο σχεδόν μισό εκατ. ευρώ για την αγορά... επίπλων, όπως επίσης και δύο εκατ. για «υποτιτλισμό και μίσθωση προγραμμάτων (δικαιώματα) για τις ανάγκες λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής».

Η προσεκτική μελέτη του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου «αποκαλύπτει» και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: μεταξύ των πάσης φύσεως «αμοιβών φυσικών προσώπων», συμπεριλαμβάνεται και η καταβολή ενός ποσού της τάξεως των 180.000 ευρώ, ως «δαπάνη ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών και των ευρωβουλευτών». Το ποσό, συγκριτικώς με άλλα, δεν είναι μεγάλο. Ωστόσο, δεδομένων των επισημάνσεων ακόμα και των πολλών εκ των ιδίων των βουλευτών, ότι ο εν λόγω έλεγχος ούτε ουσιαστικός είναι ούτε αποτέλεσμα έχει, το ερώτημα για ποιο λόγο δαπανάται το συγκεκριμένο ποσό, παραμένει αναπάντητο. Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτικό κατάλογο με τον αριθμό των απασχολουμένων σε διάφορες υπηρεσίες της Βουλής, το προσωπικό της «ειδικής υπηρεσίας - επιτροπής ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών», είναι 46 άτομα
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ & ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: