"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εργα κα ημέρες του Αβραμόπουλου στο υπ. Υγείας

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΝΔΩΡΟΥ
(Τέως διοικητή Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών )

Την παρέμβασή μου αυτή σε όσα διαδραματίσθηκαν τα τελευταία 3½ χρόνια στην υγεία καταθέτω σήμερα, επειδή προεκλογικά μπορεί να παρεξηγείτο. Αισθάνθηκα ότι είχα την υποχρέωση να κοινωνιολογήσω τις απόψεις μου αυτές, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επ' αγαθώ των ασθενών και των φορολογουμένων.
Εζησα το σύστημα της υγείας κατά την 4ετή θητεία μου ως διοικητού του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών και φρονώ ότι μπορώ να κάνω κάποιες αντικειμενικές επισημάνσεις.

Δύο τοποθετήσεις αφορούν την προστασία του ευρώ του Ελληνα φορολογουμένου (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και ΔΕΠΑΝΟΜ) και ένα ζωτικής σημασίας θέμα αφορά την ποιότητα των παρεχομένων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπηρεσιών στον ασθενή (πολύκλινοι θάλαμοι).

1. Οταν παρέδωσε το Υπουργείο Υγείας ο Ν. Κακλαμάνης προσέφερε στον κ. Αβραμόπουλο έναν στυλογράφο για να υπογράψει το νομοσχέδιο για τις προμήθειες της υγείας, ένα αδύναμο σημείο του ΕΣΥ, που δεν είχε προλάβει να καταθέσει εκείνος στη Βουλή. Το νομοσχέδιο έκανε νόμο μετά 16 μήνες ο κ. Αβραμόπουλος και εξήγγειλε ότι δι' αυτού θα εξοικονομούντο 500 εκατ. ευρώ ετησίως! Και διά των ΜΜΕ έδωσε την εντύπωση στους Ελληνες ότι η ωφέλεια θα ήταν άμεση! Πράγμα το οποίον ουδέποτε συνέβη. Αφού έκτοτε πέρασαν 3½ χρόνια, παρητήθησαν 3 πρόεδροι της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), και ενώ βάσει του νόμου (3580/14-6-2007) από 1/1/2009 απαγορεύεται «η διενέργεια οποιουδήποτε διαγωνισμού και η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης προμήθειας ή υπηρεσίας από οποιονδήποτε άλλον φορέα», η ΕΠΥ δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε έναν διαγωνισμό! Το μόνο αποτέλεσμα του νόμου υπήρξε αρνητικό: ήτοι, 1 μήνας καθυστέρησης στις προμήθειες των νοσοκομείων, αφού για να διενεργήσουν εκείνα διαγωνισμό πρέπει να πάρουν την έγκριση της ΕΠΥ!

2. Ενας άλλος αδύναμος κρίκος του ΕΣΥ είναι η ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων).
Επειτα από ερώτηση στη Βουλή του τ. βουλευτού Ηρακλείου Ι. Σκουλά πληροφορηθήκαμε ότι από τον Απρίλιο 2004 μέχρι το Μάρτιο 2009 το υπουργείο Υγείας ανέθεσε στη ΔΕΠΑΝΟΜ 22 έργα, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, τα οποία ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «ειδικής φύσης» και συνεπεία του χαρακτηρισμού αυτού δεν διενεργήθηκε τακτικός δημόσιος διαγωνισμός με πρόσκληση διά του Τύπου, αλλά τα έργα υλοποιήθηκαν με απ' ευθείας αναθέσεις! Ο βουλευτής θέτει θέμα του μεγάλου αριθμού των έργων που χαρακτηρίζονται ως ειδικής φύσης και αν η φύση τους δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό και την κατ' ακολουθίαν αποφυγή διενέργειας τακτικού δημόσιου διαγωνισμού, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας του ευρώ του Ελληνα φορολογουμένου, ή έγινε κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Για το θέμα αυτό έχει παρέμβει αυτεπάγγελτα ο κ. εισαγγελεύς.

Το θέμα όμως έχει και μία ευαίσθητη χορδή, αφού τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑΝΟΜ τοποθετεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, εκείνος δηλαδή ο οποίος τους δίδει και την εντολή να αποφύγουν τον δημόσιο διαγωνισμό και τη δημοσιότητα. Τέτοια διαφάνεια!

Την 4/12/2008 στη Βουλή ο πρώην πρόεδρός της Απ. Κακλαμάνης είπε απευθυνόμενος προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Θα πρέπει να δείτε τη ΔΕΠΑΝΟΜ διότι έχει από το παρελθόν -και επί των ημερών μας- αμαρτίες και πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί».
Τώρα που επανήλθε στην κυβέρνηση ελπίζουμε ότι θα φροντίσει για τη νομοθετική καθιέρωση ασφαλιστικών δικλίδων στη λειτουργία του συστήματος αυτού.

3. Οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας του Δεκεμβρίου 2003 ανέφεραν ότι «καταργούνται τα πολύκλινα δωμάτια νοσηλείας και αντικαθίστανται με δωμάτια από 1 έως 4 κλίνες».

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος καυχάται ότι υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας, τι έκανε κατά την 3½ ετών θητεία του για την υλοποίηση της δεσμεύσεως αυτής της Ν.Δ.;

Απολύτως τίποτε.
Το όραμα της Ν.Δ. έμεινε ανεκπλήρωτο. (Οσοι ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε 8κλινο θάλαμο χωρίς W.C. αντιλαμβάνονται τι σημαίνει 3κλινος με ντουσιέρα και W.C.)

Ο κάθε δημόσιος άντρας όταν αναλαμβάνει έναν δημόσιο θώκο πρέπει να έχει ένα όραμα όπως εν προκειμένω π.χ. η πραγμάτωση της δέσμευσης της Ν.Δ. για περιορισμό μέχρι 4 των ανά θάλαμο κλινών των 130 νοσοκομείων του ΕΣΥ, ή π.χ. η αναβάθμιση της κατάταξης της χώρας μας σχετικά με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη. Αντ' αυτού πληροφορηθήκαμε πρόσφατα την υποβάθμιση της χώρας μας κατά 5 θέσεις, ήτοι στην 24η από την 19η θέση!

Γι' αυτό και στην αλυσίδα των προβλημάτων που οδήγησαν στη συντριπτική εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας βασικό κρίκο απετέλεσε η σημερινή κατάσταση στη δημόσια υγεία.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: