"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η δύναμη της 9ης Νοεμβρίου

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Του Τhomas L. Friedman

Πριν από λίγες εβδομάδες, οι Αμερικανοί «παρακολούθησαν» την όγδοη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου- εκείνης της ημέρας του 2001 που η Αλ Κάιντα επιτέθηκε και κατέστρεψε τους Δίδυμους Πύργους. Σε λίγες εβδομάδες οι Γερμανοί θα γιορτάσουν την εικοστή επέτειο της 9ης Νοεμβρίου- την ημέρα εκείνη του 1989 που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου στη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες επιδείξεις λαϊκής δύναμης που έχουμε δει ποτέ.

Καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να χαράξει την πολιτική της σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν, αξίζει να σκεφτούμε πως οι Γερμανοί γιορτάζουν την 9η Νοεμβρίου ενώ εμείς ξαναζούμε την 11η Σεπτεμβρίου- βασικά συζητώντας για το εάν θα στείλουμε περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν ώστε να αποτρέψουμε να ξαναγίνει καταφύγιο για την Αλ Κάιντα και να εμποδίσουμε το Πακιστάν να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ της 11ης Σεπτεμβρίου και της 9ης Νοεμβρίου είναι η «λαϊκή δύναμη».

Οι Γερμανοί έδειξαν στον κόσμο ότι οι καλές ιδέες για την επέκταση της ανθρώπινης ελευθερίας- ενισχυμένες από τη λαϊκή θέληση- μπορούν να καταρρίψουν ένα Τείχος και μια ολιγαρχική δομή εξουσίας χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό. Αντίθετα, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έδειξαν πως οι κακές ιδέες- ενισχυμένες από την προθυμία κάποιων να αυτοκτονήσουν- μπορούν να καταρρίψουν ουρανοξύστες και να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα σε μια χώρα. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο είναι η γενική απουσία ή η αδυναμία της λαϊκής θέλησης εκεί.

Σε περιοχές όπως η Αίγυπτος, η Συρία, η Σαουδική Αραβία, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, εξτρεμιστικά θρησκευτικά κινήματα συγκρούονται με τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Και εκεί οι κυβερνήσεις σπανίως προσφέρουν προοδευτικές εναλλακτικές ιδέες.

Έτσι, καθώς προσπαθούμε να καταλήξουμε στο πόσους στρατιώτες θα στείλουμε ακόμα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ας θυμόμαστε το εξής: όπου υπάρχει λαϊκή δύναμη συνδυασμένη με προοδευτικές ιδέες, υπάρχει ελπίδα και η αμερικανική ισχύς μπορεί να βοηθήσει.

Όπου υπάρχει λαϊκή δύναμη συνδυασμένη με κακές ιδέες, δημιουργείται κίνδυνος.
Εκεί όπου δεν υπάρχει λαϊκή δύναμη αλλά μόνο κακές ιδέες, δεν πρόκειται να προκύψει ευτυχές τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: