Ερευνα του BBC αποκαλύπτει ότι μόλις 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι λειτουργεί σωστά
Αν με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο καπιταλισμός κατίσχυσε ως οικονομικό και πολιτικό σύστημα επί του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», 20 χρόνια μετά αμφισβητείται περισσότερο από ποτέ. Ερευνα του BBC, που διεξήχθη σε 27 χώρες με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 29.000 ατόμων, φέρει την πλειονότητα των ερωτηθέντων να μην είναι ικανοποιημένοι από την οικονομία της ελεύθερης αγοράς και να θεωρεί αναγκαία την αναμόρφωση του καπιταλιστικού συστήματος.
Το ποσοστό των ικανοποιημένων φθάνει μόλις στο 11% κατά μέσον όρο, ενώ το 23% χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα ολέθρια ελαττωματικό. Τα ποσοστά ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, με τους δυσαρεστημένους να φθάνουν στο 43% στη Γαλλία, στο 38% στο Μεξικό και στο 35% στη Βραζιλία. Και μόνον σε δύο χώρες, στις ΗΠΑ και το Πακιστάν, ο κόσμος αισθάνεται πως το καπιταλιστικό σύστημα δουλεύει σωστά.
Η ίδια έρευνα φέρει, άλλωστε, την πλειονότητα των ερωτηθέντων στις 22 από τις 27 χώρες να προβάλλουν σθεναρά το αίτημα για δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου. Το μόνο αίτημα στο οποίο επικρατεί ομοφωνία παγκοσμίως είναι εκείνο για πιο ενεργό ρόλο του κράτους στη ρύθμιση του επιχειρηματικού κόσμου. Μοναδική εξαίρεση η Τουρκία, όπου η πλειονότητα ζητά συρρίκνωση του ρόλου του κράτους και των παρεμβάσεών του στις επιχειρήσεις.
Οπως, άλλωστε, αναφέρει δημοσίευμα του Economist, ακόμη και το 2006, την περίοδο της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, περίπου το 50% των πολιτών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δήλωναν πως ζούσαν χειρότερα από το 1989.
Οπως τονίζει η EBRD στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για τη μετάβαση των πρώην κομμουνιστικών χωρών στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει στις περισσότερες χώρες, αλλά δεν έχουν αντιστραφεί. Σύμφωνα με τον Economist, σε χώρες όπως η Λεττονία και η Ουγγαρία οι κυβερνήσεις τους ακολουθούσαν «με μαζοχιστική ικανοποίηση» τις προσταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για δημοσιονομική λιτότητα. Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει πάντως πως δεν έχει νόημα να αναφέρεται κανείς στις πρώην κομμουνιστικές χώρες σαν να αποτελούσαν ενιαία οντότητα, καθώς η οικονομική κατάσταση και η αντιμετώπισή της είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου