"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στο Ευρωδικαστήριο για την ΜΗ άρση ασυλίας Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ !!!

Της Ρούλας Σαλούρου

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με έγγραφό του από τις 5 Οκτωβρίου, καλεί την ελληνική κυβέρνηση (η οποία την ίδια ημέρα αναλάμβανε τακαθήκοντά της) να παράσχει έγγραφες εξηγήσεις για την άρνηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να άρει τηνασυλία όχι απλού βουλευτή, αλλά υπουργού.

Πρόκειται για τον τότε υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη, σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί μήνυση για το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, από την πρώην γενική διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας, Άρτεμη Αναγνώστου-Δεδούλη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολίτης, ύστερα από άρνηση της Βουλής να άρει βουλευτική ασυλία, ζήτησε την προστασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είναι σχετικά πρόσφατη η καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση του βουλευτή Ιωαννίνων Κ. Τασούλα, ο οποίος κατηγορήθηκε για εκβίαση προτού εκλεγεί βουλευτής. Όμως, η δεύτερη αυτή υπόθεση αφορά υπουργό, άσχετο εάν τελικά και εκ των υστέρων ο κ. Τσιτουρίδης δεν είναι πλέον ούτε βουλευτής. Κυρίως όμως, η υπόθεση αυτή έχει να κάνει με τον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης,το «βασικό ζητούμενο», όπως τόνισε και ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν είναI άλλο από την αξιοκρατία, σε έναν δημόσιο τομέα που -συνήθως- οι κυβερνήσεις θεωρούσαν λάφυρό τους.

Η υπόθεση
Η κ. Αναγνώστου-Δεδούλη, υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας από το 1976, με 33 χρόνια υπηρεσίας, με διδακτορικό και πολυάριθμη αρθρογραφία
, ήταν από το 2001 έως και το 2005 γενική διευθύντρια στο υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., από τον Αύγουστο του 2004, προχωρώντας στην τροποποίηση του υπαλληλικού κώδικα, έβαλε τέλος στη θητεία όλων των γενικών ή αναπληρωτών γενικών διευθυντών. Στο υπουργείο Εργασίας (Απασχόλησης τότε), τον Σεπτέμβριο του 2005, το ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο επέλεξε νέο γενικό διευθυντή, υποβιβάζοντας την κ. Δεδούλη σε θέση διευθύντριας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως τονίζει και στην προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να υπηρετεί σε θέση υποδεέστερη εκείνης που κατείχε, αφού μεταβλήθηκαν οι συνθήκες και οι όροι της εργασίας της, ενώ μειώθηκαν και οι αποδοχές της. Θεωρώντας ότι μειώνονται το κύρος και η αξιοπρέπειά της, υποτιμάται η επιστημονική της εγκυρότητα και θίγονται τα περιουσιακά της δικαιώματα, άσκησε αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της υποβάθμισής της.
Αφού εκδόθηκε και προσωρινή διαταγή αναστολής, έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής, τον Νοέμβριο του 2006. Η κ. Δεδούλη ενημέρωσε τόσο τη διεύυνση προσωπικού, όσο και τον ίδιο τον υπουργό Σ. Τσιτουρίδη, για την απόφαση του ΣτΕ, όμως, ο υπουργός δεν συμμορφώθηκε με τη δικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε στη συνέχεια η κ. Δεδούλη, ο υπουργός παρέβη με πρόθεση το υπηρεσιακό του καθήκον, με σκοπό να ωφελήσει τρίτους και να βλάψει την ίδια και το Ελληνικό Δημόσιο. Η μήνυση διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία στον Άρειο Πάγο και από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή, τον Μάιο του 2007, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία περί διώξεως υπουργού.
Έναν χρόνο μετά, και αφού δεν κινήθηκε η διαδικασία άρσης της ασυλίας του, η πρώην γενική διευθύντρια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια μέρα μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης, η οποία μάλιστα ευαγγελίζεται την αξιοκρατία στο Δημόσιο και τον διαχωρισμό του κράτους από το κόμμα, έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που την καλεί να καταθέσει τις θέσεις της.
ΠΗΓΗ: K.T. ΕΠΕΝΔΥΤΗ


ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Το έλεγες Σάββα αλλά δεν σε πίστευαν οτι «οι εκλεκτοί της διαπλοκής κάνουν κουμάντο στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: