"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


270.000 δέντρα καθημερινά στην τουαλέτα μας

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΑΡΤΙΟΥ που αντιστοιχεί σε 270.000 δέντρα καταλήγει καθημερινά από τις οικιακές τουαλέτες στις αποχετεύσεις ή στις χωματερές που βρίσκονται στην περιφέρεια των μεγάλων πόλεων.

Το 10% αυτής της ποσότητας είναι χαρτί υγείας, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό του μη ανακυκλωμένου χαρτιού υγείας αποτελεί το 40% της συνολικής μάζας των απορριμμάτων.

Αυτό αναφέρεται σε έρευνα της αμερικανικής οικολογικής οργάνωσης WorldWatch Ιnstitute, η οποία επισημαίνει ότι η βλάβη για το περιβάλλον θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της δημογραφικής έκρηξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι κάτοικοι των οποίων υιοθετούν με φρενήρεις ρυθμούς τον δυτικό τρόπο ζωής. Οι κερδισμένοι της υπόθεσης είναι οι πολυεθνικές χάρτου, που για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση δισεκατομμυρίων καταναλωτών εξολοθρεύουν τα δάση στον Βορρά και τον Νότο, όπως τονίζεται στην έκθεση του WorldWatch Ιnstitute.

Η βιομηχανία χάρτου απαντά στις επικρίσεις προτείνοντας τη δημιουργία νέων δεντροφυτειών, προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστες ποσότητες πρώτης ύλης. Αλλά όπως επισημαίνει η Νόελ Ρόμπινς, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση, αυτή η λύση θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα. «Αυτός ο τύπος μονοκαλλιέργειας προκαλεί μεγάλη καταστροφή στην τοπική χλωρίδα και πανίδα», δηλώνει. Η μόνη λύση για την οικολογική οργάνωση είναι η κατανάλωση ανακυκλωμένων προϊόντων και η αντικατάσταση του χαρτιού υγείας με το σαπούνι και το νερό.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: