"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θύμα του κλίματος η αποδημία

Από τη ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΗ

Το τέλος της αποδημίας των πουλιών προεξοφλούν 200 επιφανείς επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο σε συνέδριο που διεξήχθη στην Ισπανία, κατηγορώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου για τις αλλαγές στις συνήθειες των μεταναστευτικών πτηνών. Σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την αλλαγή πορείας 20 εκ. μεταναστευτικών πτηνών τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τα πουλιά που διανύουν μικρές αποστάσεις για την εξεύρεση τροφής και τη διαιώνιση του είδους προτιμούν να μη φθάσουν στον προορισμό τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Εξαιτίας των απότομων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία 25 χρόνια, τα πουλιά αναγκάζονται να παρεκκλίνουν της «πεπατημένης οδού» αναζητώντας τροφή σε πιο προσιτούς -από πλευράς θερμοκρασίας- τόπους. Οπως επισημαίνει ο Ισπανός ερευνητής - ορνιθολόγος, Μιγκέλ Φερέρ, στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών είναι μία από τις σημαντικότερες φάσεις του κύκλου της ζωής, η οποία καθορίζεται από τις κλιματικές συνθήκες.

Τα μεταναστευτικά πουλιά χρειάζονται μεγάλα ενεργειακά διαθέσιμα για να ταξιδεύσουν από και προς τις θέσεις όπου θα δημιουργήσουν φωλιές. Κατά συνέπεια, η έναρξη της μετανάστευσης εξαρτάται από τη διαθέσιμη τροφή, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση των πουλιών παίζουν οι τοπικές καιρικές συνθήκες όσο και αυτές που επικρατούν στη διαδρομή και στον τόπο προορισμού τους.

«Τα πουλιά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις προτιμούν πλέον κοντινότερους προορισμούς και όσα διανύουν μικρές αποστάσεις επιλέγουν να μένουν εκεί που είναι», υποστηρίζει ο Ισπανός επιστήμονας, προσθέτοντας πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική αλλαγή στις συνήθειες των πουλιών, την οποία καθορίζει στην ουσία η άνοδος της θερμοκρασίας.

Τα αποδημητικά πουλιά που έχουν πέσει θύματα της κλιματικής αλλαγής τις τελευταίες δεκαετίες υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια (70% των αποδημητικών πουλιών παγκοσμίως), τονίζει ο Φρανσίσκο Πουλίντο από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, οι κρισιμότεροι καιρικοί παράγοντες είναι η κατεύθυνση του αέρα και οι αλλαγές της θερμοκρασίας. Τα πουλιά τείνουν να αποφεύγουν τον βροχερό και συννεφιασμένο καιρό, την ομίχλη και τους ισχυρούς ανέμους και σταματούν στα μέσα του ταξιδιού τους εάν συναντήσουν αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πουλιά κατά τη διάρκεια της φυσικής τους εξέλιξης έχουν προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές και θα συνεχίζουν να προσαρμόζονται. Ομως, οι παλαιότερες συγκριτικά με τις παρούσες και τις προβλεπόμενες κλιματικές αλλαγές διαφέρουν ως προς τη φύση τους, δηλαδή εκδηλώνονται πλέον με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

Οι πλημμύρες και η ξηρασία αποτελούν βασική απειλή για την εξαφάνιση πολλών υγροβιότοπων. Αυξημένες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων μπορεί να προκαλέσουν την αποξήρανση πολλών λιμνών, οι οποίες ήδη είναι εύθραυστα οικοσυστήματα και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς των αποδημητικών υδροβίων.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: