"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Aνεξέλεγκτοι φοιτητές στην Ιατρική Σχολή

Οι φοιτητικές παρατάξεις «διοικούν» τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί παραμένουν απαθείς. Του λόγου το ασφαλές αποδεικνύει το εξής περιστατικό: Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης παραδέχεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους φοιτητές, οι οποίοι προχωρούν σε κατάληψη της σχολής.
Το θέμα ανέκυψε ύστερα από την κατάληψη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής από ομάδα περίπου 40 φοιτητών, οι οποίοι δεν ήθελαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εξετάσεων που όρισαν για το μάθημά τους οι καθηγήτριες κ. Κλέα Κατσουγιάννη και Αναστασία Τζώνου. Οι δύο καθηγήτριες αρνήθηκαν να δεχθούν το πρόγραμμα που πρότειναν οι φοιτητές και υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση της σχολής. Κι αυτό διότι το εξεταστικό πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο μηνών. Ομως, ο νόμος-πλαίσιο 3549/2007 προβλέπει ανώτατη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου τριών εβδομάδων. Ο κ. Στεφανάδης, απέδωσε τη μεγάλη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου «σε εθιμικό δίκαιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί από φοιτητές και διδάσκοντες τα τελευταία 23 χρόνια». Οι λόγοι διαμόρφωσης του εθιμικού δικαίου είναι οι ιδιαιτερότητες της Ιατρικής Σχολής, δηλαδή η μεγάλη ύλη και η, συνήθως, καθυστερημένη διανομή συγγραμμάτων.

Η στάση των δύο καθηγητριών προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων φοιτητικών παρατάξεων, ορισμένοι εκ των οποίων, μάλιστα, τις κράτησαν «ομήρους» επί ένα τρίωρο την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία τους. «Οπως όλα δείχνουν, “το παράπτωμα” των συναδέλφων είναι ότι δεν θέλησαν να παραβούν τη νομοθεσία, αλλά και τις σχετικά πρόσφατες αποφάσεις της Συγκλήτου του Παν. Αθηνών (αρ. πρωτ. Εγγράφου της Συγκλήτου: 19730/4.6.2009) (αλλά θα έλεγα και των Συγκλήτων όλων των πανεπιστημίων της χώρας), όπου γίνεται μνεία της διάρκειας της εξεταστικής περιόδου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις βδομάδες», αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κ. Νίκος Σταυρακάκης σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Ιατρικής Αθηνών κ. Στεφανάδη. Ο κ. Στεφανάδης στην απαντητική επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, μεταξύ άλλων (και αφού κάνει λόγο για στήριξη των καθηγητριών και αποδοκιμάζει τις ενέργειες των φοιτητών) λέει: «Σχετικά με την κατάληψη που αποφάσισε ο σύλλογος των φοιτητών στο εν λόγω Εργαστήριο, αντιλαμβάνεστε ότι η διοίκηση, δυστυχώς, δεν μπορεί να παρέμβει αποτρέποντάς την, όπως και σε όλες τις μαζικότερες καταλήψεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και επί προηγουμένων διοικήσεων στην Ιατρική Σχολή, πολλές μάλιστα από τις οποίες διήρκεσαν για διάστημα μηνών. Και τούτο γιατί οι καταλήψεις, θα συμφωνήσετε μαζί μου, αποτελούν εξωθεσμικές ενέργειες και επομένως μη υποκείμενες σε έλεγχο από τα θεσμικά όργανα».
Η δήλωση του κ. Στεφανάδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ, τα μέλη της οποίας έκαναν λόγο για πρωτοφανή αποποίηση ευθυνών και για δείγμα διαπλοκής φοιτητικών παρατάξεων - πανεπιστημιακών. «Τι σημαίνει αυτή η” ανευθυνότητα” των υπευθύνων που επικαλείται η διοίκηση; Οτι παρακολουθούμε τα γεγονότα παθητικά; Οτι η ακαδημαϊκή κοινότητα δέχεται την επιβολή απόψεων μέσω καταλήψεων ακόμη κι όταν βλέπει ότι αυτές καταφανώς υποβιβάζουν το επίπεδο σπουδών, ότι υποβαθμίζονται έτσι τα πτυχία, ότι αφήνεται ανοχύρωτο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο; Πού μπορεί να μας οδηγήσει μια τέτοια στάση; Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε όλοι την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους νέους και την κοινωνία», δήλωσε σχετικά  η κ. Κατσουγιάννη.
Επίσης, τα πυρά δέχεται η πρυτανεία του ιδρύματος, διότι δίνει την ευχέρεια στην Ιατρική Αθηνών να ακολουθεί δικό της εθιμικό δίκαιο. Αλλωστε, είναι εύλογο το ερώτημα γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο σε κάποια άλλη σχολή του Παν. Αθηνών ή σε κάποια από τις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές της χώρας.
«Είναι γνωστό ότι στη σχολή μας το αποτέλεσμα της συναλλαγής μεταξύ των οργάνων διοίκησης και των φοιτητών έχει οδηγήσει, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου να επικαλύπτεται με την περίοδο διδασκαλίας του εαρινού εξαμήνου», αναφέρει σε ανακοίνωση η παράταξη των πανεπιστημιακών «Συσπείρωση Ιατρικής».

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: