"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χάνονται 4 δισ. το χρόνο από τη «μαύρη εργασία»

Απώλεια εισφορών κοινωνικής ασφάλισης αξίας 4 δισ. ευρώ τον χρόνο προκαλεί η «μαύρη» εργασία, που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στην Ελλάδα λόγω της κρίσης. Διπλασιάστηκαν μέσα στο 2009 τα «κρούσματα» ανασφάλιστης εργασίας στις έρευνες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον Δεκέμβριο να απασχολεί ανασφάλιστους. Ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος. Επισήμως δηλώνουν σε σχετική έρευνα της ΕΣΥΕ ότι αμείβονται με «μαύρα» λεφτά 200.000 εργαζόμενοι. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστήμονες αλλά και τα στοιχεία που συλλέγουν άλλες υπηρεσίες της ΕΣΥΕ, φτάνουν πλέον στις 700.000 περίπου, αν συνυπολογιστούν όσοι «κρύβονται» από τις επίσημες δημοσκοπήσεις.

Αυτό προκαλεί όχι μόνο κοινωνικά προβλήματα, λόγω των άγνωστων εργασιακών συνθηκών που γνωρίζουν αλλά και της έλλειψης ασφάλισης, αλλά και πολύ μεγάλη οικονομική ζημία: Το ποσό των 4 δισ. ευρώ που χάνονται θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς να χρειάζονται τόσο επώδυνες παρεμβάσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τι πρόβλημα της «μαύρης» εργασίας εντείνεται ταχύτατα καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, η μαύρη εργασία έχει μετατραπεί στον «προθάλαμο» της ανεργίας:

Σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα, που συνήθως ερευνούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), το πρόβλημα διογκώνεται μήνα με τον μήνα. «Ενώ τον Ιανουάριο στους ελέγχους αδήλωτη εργασία καταγράφηκε στο 10-12% των περιπτώσεων, στο τέλος Δεκεμβρίου το ποσοστό είχε φτάσει στο 23-25%» επισημαίνει ο Χρήστος Ιωάννου, μεσολαβητής - διαιτητής του ΟΜΕΔ. Οπως εξηγεί αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευθέως ανάλογη (25% δηλαδή) και η αδήλωτη εργασία, καθώς στις επιχειρήσεις που δεν εκτιμάται πιθανή παραβατικότητα συνήθως δεν γίνονται έλεγχοι. Εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να εντείνεται εντός του 2010, καθώς λόγω της κρίσης οι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι και δύσκολα αντιδρούν. Το ζήτημα θα εξετάσει η ομάδα εργασίας για την αδήλωση εργασία, που έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις της.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τους ελέγχους, μεγάλη «πληγή» δεν εμφανίζεται μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούν περιστασιακά βοηθούς, τους οποίους δεν δηλώνουν.

Με τα παραπάνω στοιχεία συμφωνούν και οι δημοσκοπήσεις της ΕΣΥΕ. Καταγράφουν αύξηση ρεκόρ κατά 25% στα άτομα που επισήμως δηλώνουν ότι εργάζονται ανασφάλιστα από το 2006 μέχρι σήμερα. Εκτιμάται έτσι ότι με συντηρητικές μετρήσεις «μαύρα» λαμβάνουν περίπου 700.000 άτομα, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι οικονομικοί μετανάστες (μελέτες τούς υπολογίζουν μαζί με όσους δεν απασχολούνται σε 1 με 1,5 εκατ.). «Πολλοί είναι αυτοί, κυρίως οι οικονομικοί μετανάστες, που φοβούνται ακόμη και στην εμπιστευτική αυτή σφυγμομέτρηση να πουν την αλήθεια φοβούμενοι τις επιπτώσεις» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Ολα έχουν το αντίτιμό τους, και πλέον το κόστος για την κοινωνία αλλά και τον προϋπολογισμό είναι δυσβάστακτο. Πέρα από τις κοινωνικές εντάσεις και τη φοροδιαφυγή, τίθεται μεγάλο θέμα εισφοροδιαφυγής. Η απώλεια υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ μόνο από τους 700.000 ανασφάλιστους στην κύρια τους εργασία.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: