Δύο νέοι κίνδυνοι για τον Αμαζόνιο
Απο την ΚΟΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δύο αμφιλεγόμενες αποφάσεις έλαβαν οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Εκουαδόρ. Στο επίκεντρο, και στις δύο περιπτώσεις, βρίσκεται ο Αμαζόνιος.
Στη Βραζιλία η κυβέρνηση Λούλα έδωσε πριν από λίγες μέρες το πράσινο φως για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού φράγματος στο κρατίδιο του Παρά, στο βόρειο τμήμα του Αμαζονίου, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κοινοτήτων των ιθαγενών και των οικολογικών οργανώσεων. Το φράγμα, το οποίο θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, αναμένεται να εφοδιάσει με ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 23 εκατομμύρια νοικοκυριά. Παράλληλα, όμως, εκφράζονται φόβοι ότι το έργο θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο περιβάλλον και τις ζωές 40.000 ιθαγενών.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί να διασκεδάσει αυτούς τους φόβους. Τονίζει ότι ο κατασκευαστής του έργου, ο οποίος θα επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού, θα υποχρεωθεί, μεταξύ πολλών άλλων, να δαπανήσει 800 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος Λούλα πρόσθεσε μάλιστα ότι η ανάπτυξη της Βραζιλίας απαιτεί την κατασκευή άλλων 70 φραγμάτων σε διάφορα σημεία του Αμαζονίου μέσα στην επόμενη δεκαετία!
Στο Εκουαδόρ, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα προσπαθεί να εμπλέξει τη διεθνή κοινότητα στη διάσωση ενός σημαντικού εθνικού πάρκου στον Αμαζόνιο. Πριν από τρία χρόνια προώθησε το «πρόγραμμα Γιασουνί», με στόχο τη διατήρηση του ομώνυμου εθνικού πάρκου, το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στο υπέδαφός του. Ο Κορέα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει στη χώρα του τρία δισ. δολάρια για τα επόμενα 13 χρόνια, τα μισά δηλαδή απ' όσα θα κέρδιζε από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, προκειμένου να μην προχωρήσει στην άντλησή τους.
Ωστόσο, η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στο «πρόγραμμα Γιασουνί» δεν κρίθηκε ικανοποιητική από το Εκουαδόρ. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Κορέα ανακοίνωσε τη διακοπή του προγράμματος και την έναρξη εργασιών για άντληση πετρελαίου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Φάντερ Φαλκονί, ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις, καθώς και της υπεύθυνης τεχνικής ομάδας. Λίγο αργότερα, πάντως, ο πρόεδρος υπαναχώρησε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Το γενικό σκεπτικό του έχει ως εξής: «Το Εκουαδόρ δεν θα μείνει για πάντα μια υπανάπτυκτη χώρα. Αν οι πλούσιοι του κόσμου ενδιαφέρονται να σώσουν τον Αμαζόνιο, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Κάτι παρεμφερές έχει πει και ο Λούλα: Η Βραζιλία δεν μπορεί να σώσει μόνη της τον Αμαζόνιο. Και οι δύο αρχηγοί κρατών θέτουν το ακόλουθο ηθικό δίλημμα: Είναι δίκαιο να απαιτεί η Δύση από τις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώσουν σε όλα τα επίπεδα για μια ρύπανση που δεν προκάλεσαν οι ίδιες;
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου