"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φίλος μιας... υπόθεσης

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Ο κ. Χάρης Παμπούκης δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Καθηγητής Πανεπιστημίου, μεγαλοδικηγόρος, υπουργός Επικρατείας σήμερα, ενώ παλαιότερα είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και γεν. γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.
ΕΝΑΣ τέτοιος άνθρωπος λοιπόν δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να κάνει λάθη σαν αυτό που περιλαμβάνεται στην πρώτη, μόλις, φράση της απάντησής του προς την «Ε» σε σχέση με τις αναφορές του ονόματός του στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου.
«ΟΥΔΕΠΟΤΕ -γράφει- είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη Siemens και προφανώς με τη διερευνώμενη υπόθεση»!
ΟΤΙ δεν θα μπορούσε (όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και κανείς άλλος...) να έχει φιλικές ή κοινωνικές σχέσεις με μία (την οποιαδήποτε!) υπόθεση, δεν χρειαζόταν να το ισχυριστεί, γιατί απλούστατα δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα ο άνθρωπος που θα μπορούσε να συνάψει τέτοιες σχέσεις με μια αφηρημένη έννοια. ΓΙΑΤΙ, λοιπόν, «την πατάει» έτσι, κοτζάμ Παμπούκης; Από τη βιασύνη του να απαντήσει ή μήπως και από εκνευρισμό ή ταραχή για τις αποκαλύψεις;

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ο υπουργός Επικρατείας διευκρινίζει ότι ουδέποτε προσκλήθηκε και φυσικά δεν παρευρέθηκε σε κοινωνικές εκδηλώσεις του Χριστοφοράκου ή της Siemens και δεν έλαβε δώρα ή προσφορές από την εν λόγω εταιρεία, ούτε πήγε ποτέ στα γραφεία της ή στο σπίτι του Χριστοφοράκου.
ΑΠΟ το ημερολόγιο Χριστοφοράκου δεν προκύπτει κάτι σχετικό. Ούτε και το ισχυρίσθηκε κάποιος. Αρα, προς τι η διευκρίνιση, όταν μάλιστα είναι σαφές από το ευχαριστήριο τηλεγράφημά του προς τον Χριστοφοράκο ότι ο ίδιος προσκάλεσε ή έστω εξέφρασε την επιθυμία να συμφάγει μετά του κ. Siemens;
ΚΑΙ εν πάση περιπτώσει, πώς είναι δυνατόν ο κ. Παμπούκης από τη μια να ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέσεις με τον Χριστοφοράκο και από την άλλη, όχι μόνο να θέλει να συμφάγουν, αλλά και να του ανταποδίδει ευχές για υγεία, πρόοδο και προσωπική ευτυχία;

ΣΕ άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Παμπούκης ισχυρίζεται ότι η πλευρά Χριστοφοράκου ήταν εκείνη που επεδίωκε επαφή μαζί του, αλλά αυτή δεν έλαβε ποτέ χώρα. Πολύ ωραία. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν συναντήθηκαν ή ότι απλά δεν μίλησαν στο τηλέφωνο ή δεν συνεννοήθηκαν μέσω τρίτου; Γιατί, ως γνωστόν, άλλο μια απλή επαφή και άλλο συνάντηση. Εκτός αν κάτι απ' όλα αυτά έχει γίνει, αλλά ο κ. Παμπούκης το παραλείπει, επειδή ίσως δεν ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής επιδίωξης της άλλης πλευράς, αλλά δικής του (βλέπε τηλεγράφημα...).

Ο υπουργός Επικρατείας κλείνει υπαινισσόμενος ότι οι αποκαλύψεις αποσκοπούν στην καταβολή του, έτσι ώστε να πάψει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον σ' αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο (κ.λπ., κ.λπ...). ΑΝ επιστράτευε περισσότερη πρωτοτυπία, ίσως να γινόταν πιο πιστευτός. Με «κλασικά εικονογραφημένα» όμως, που έλκουν την καταγωγή τους από άλλες εποχές, το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τις εύλογες αμφιβολίες που δημιουργούνται.

ΤΙΠΟΤΑ λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

ΥΓ.: Ο κ. Παμπούκης διέψευσε συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο στο σπίτι τού τελευταίου ή στα γραφεία της Siemens. Οχι όμως και στο δικηγορικό του γραφείο ή σε κάποιο εστιατόριο για ...Mittagesen

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: