"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ατυπη νομιμοποίηση της κατοχής

Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

Ενώ σε ό,τι αφορά την εν πολλοίς άγονη διαδικασία επιλύσεως του Κυπριακού, η επί τόπου επίσκεψη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν απέφερε τελικά τίποτε το αξιόλογο («πολύ κακό για το τίποτα» δηλαδή, αφού δεν εξαγγέλθηκε κάτι που να διαφοροποιεί τα πράγματα), εντούτοις η ενέργεια του Μπα Κι Μουν να επισκεφθεί τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο «Προεδρικό Μέγαρο» του προσέδωσε -σημειολογικά τουλάχιστον- σφραγίδα κύρους (και επομένως υποστάσεως) στο κατοχικό μόρφωμα.
Και η εκ των υστέρων (μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του Κύπριου Προέδρου) προσπάθεια επανορθώσεως με διορθωτική δήλωση εκπροσώπου του γ.γ., δεν ήταν αρκετή για να αναιρέσει τις εκκωφαντικές εντυπώσεις. Οι οποίες και άφησαν έντονο το επικοινωνιακό τους στίγμα προς όλες τις εκτός Κύπρου κατευθύνσεις.

Οχι διότι τα Ηνωμένα Εθνη διά του επικεφαλής των αναγνώρισαν το ψευδοκράτος, αλλά γιατί με την ενέργειά του αυτή ο γ.γ., εάν όχι εξίσωσε, τουλάχιστον ατύπως ενομιμοποίησε το κατοχικό μόρφωμα! Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Και σημαίνει πολλά. Που προοιωνίζουν χειρότερα για την Κύπρο, εάν δεν υπάρξει αναστροφή όσων ενδεχομένως δρομολογούνται πάνω σε αυτή τη βάση.
Των ίσων αποστάσεων, δηλαδή.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: