Η βαρεμάρα σκοτώνει
Του Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Οι αρχαίοι πρόγονοί μας, ακόμα και οι υμνογράφοι της Εκκλησίας, μιλούν για ένα σύμπτωμα που πλήττει καίρια τον άνθρωπο. Την α-κηδία (από το στερητικό άλφα και το κήδομαι, ενδιαφέρομαι), δηλαδή τη βαρεμάρα, την έλλειψη ενδιαφερόντων.
Σήμερα επιστήμονες εξηγούν πως πράγματι μπορεί κάποιος να πεθάνει από βαρεμάρα, καθώς έρευνα κατέδειξε ότι αυτοί που ζουν βαρετή ζωή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι.
Σύμφωνα με επιστήμονες του University College του Λονδίνου, άνθρωποι που παραπονούνται για «υψηλά επίπεδα» βαρεμάρας, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο απ’ ό,τι αυτοί που βρίσκουν τη ζωή τους διασκεδαστική. Η μελέτη έβαλε στο «μικροσκόπιο» περισσότερους από 7.000 δημοσίους υπαλλήλους για 25 χρόνια και όσοι δήλωσαν ότι «βαριούνται» είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έως το τέλος της μελέτης.
Επιπλέον, τα άτομα που βαριούνται έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσφύγουν σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσής τους, εξηγούν οι επιστήμονες.
Η αρχική έρευνα έδειξε ότι ένας στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους είχε αίσθημα βαρεμάρας τον προηγούμενο μήνα και οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να βαριούνται απ’ ό,τι οι άνδρες. Οι νεότεροι υπάλληλοι και αυτοί με πιο ταπεινά καθήκοντα είχαν επίσης μεγαλύτερη τάση να βαριούνται.
Ο Martin Shipley, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης εξηγεί πως «τα ευρήματα για την καρδιοπάθεια δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που τη συνδέουν με τη βαρεμάρα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν ανιαρή δουλειά να βρίσκουν ενδιαφέροντα εκτός εργασίας για να μη βαριούνται, αντί να στρέφονται στο ποτό ή το κάπνισμα» πρόσθεσε ο Shipley.
Ο ψυχολόγος Graham Price δηλώνει ότι οι άνθρωποι που βαριούνται θα πρέπει να ανεβάζουν τη διάθεσή τους ενδιαφερόμενοι περισσότερο για τις ανάγκες των άλλων.
«Αντί να σκέφτονται μόνο το ‘‘εγώ’’ θα πρέπει να σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν για την οικογένειά τους, τους φίλους τους, τους συναδέλφους τους, ακόμη και το αφεντικό τους» συνιστά ο Price.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.
Ας το προσέξουμε και ας βρούμε νήμα για τη ζωή μας, παρότι η εποχή μας το αρνείται με τις συνεχείς κρίσεις που μας μαστίζουν.
πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,
ΕΡΕΥΝΕΣ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου