"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι λαχανιασμένες απαντήσεις του πρωθυπουργού

Της Σοφίας Βούλτεψη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα πρωταγωνίστησε με ιδιότυπο τρόπο στο Νταβός. Και μάλιστα, ακριβώς την ίδια μέρα, στις 29 Ιανουαρίου.
Πέρσι, η Ελλάδα έλαμψε δια της απουσίας της και έγινε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων. Σε μια περίπτωση μάλιστα, ένας από τους ομιλητές αναφέρθηκε στο «ελληνικό πρόβλημα» και στα μέτρα που η χώρα μας οφείλει να εφαρμόσει για να εξέλθει από την κρίση. Και επειδή δεν υπήρχε Ελληνας εκπρόσωπος να λάβει το λόγο, είχε ρωτήσει χλευαστικά: «Θέλει κάποιος από το κοινό να προσποιηθεί τον Ελληνα;»!

Φέτος, είχαμε υψηλή εκπροσώπηση. Αλλά και πάλι κυριάρχησε η γραφικότης. Είδαμε τον πρωθυπουργό καταδιωκόμενο από δημοσιογράφο των «Financial Times» να αναλύει ασθμαίνων σε διαδρόμους και σκάλες τα μέτρα που πέρσι ουδείς ήθελε ούτε να αναλύσει, αλλά ούτε και να λάβει. Πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αρνηθεί να δώσει συνέντευξη στη συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία διά δημοσιευμάτων της πρωτοστατεί στο κλίμα κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας.

Η άποψη «αφού με χτυπάς δεν σου δίνω συνέντευξη» δεν οδηγεί φυσικά πουθενά –εκτός από τα υπόγεια του Νταβός. Η σωστή απάντηση είναι «θα σας μιλήσω και θα τα γράψετε όπως θα σας τα πω, διαφορετικά θα σας ρεζιλέψω σε όλον τον κόσμο».
Τι νόημα είχε αυτή η συνομιλία κατά την οποία απολογηθήκαμε στα παπαγαλάκια της κερδοσκοπίας, ξετυλίγοντας τα σκληρά μέτρα (έχουν κοπεί τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα κοπούν άλλες τόσες, θα κάνουμε, θα δείξουμε); Δηλαδή, για να καταλάβω: Αυτοί και οι πάτρονές τους κέρδισαν από το κερδοσκοπικό παιχνίδι και εμείς τους λέμε «μπράβο, συγχαρητήρια, εμείς θα φορτώσουμε τις κλεψιές σας (και τις κλεψιές μας) στο λαό μας»;

Και επιτέλους, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος; Γιατί να έχουν δίκιο αυτοί που λένε σφίξτε το ζωνάρι και όχι εκείνοι, όπως ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Ρίτσαρντ Γουλφ, που αποδίδουν την κρίση στο πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται στον υπερδανεισμό για να αποκαταστήσουν την αγοραστική τους δύναμη;

πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: