"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


11.000 υπάλληλοι για την μισθοδοσία του Δημοσίου !!!

Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης

Το σπάταλο Δημόσιο, το αναποτελεσματικό, το αναχρονιστικό, το γραφειοκρατικό. Τα τελευταία χρόνια ακούμε απίστευτους χαρακτηρισμούς για τον δημόσιο τομέα και, δυστυχώς, όλοι είναι αληθινοί.
Ενα μόνο παράδειγμα αρκεί να δείξει πόσο σπάταλο και αντιπαραγωγικό είναι. Σε συζήτηση στην τηλεόραση στέλεχος επιχείρησης, γνώστης του θέματος, ενώπιον υπουργού ανέφερε πως για τη μισθοδοσία 800.000 υπαλλήλων του Δημοσίου ασχολούνται περίπου 11.000 άτομα και το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Σε αντιδιαστολή ανέφερε πως για τη μισθοδοσία 400.000 εργαζομένων σε διάφορες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η επιχείρησή του χρησιμοποιεί μόλις (κρατηθείτε) πενήντα άτομα. Ναι καλά διαβάσατε, ΠΕΝΗΝΤΑ άτομα.

Ιδού, λοιπόν, ανάγλυφα η αποθέωση της σπατάλης, της ανορθολογικής οργάνωσης, της οπισθοδρόμησης, της γραφειοκρατίας.
Να, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τους υπουργούς και την κυβέρνηση για τον περιορισμό της σπατάλης ή αν προτιμάτε για την καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού. Γιατί θα μπορούσε η κυβέρνηση να περικόψει το κονδύλι αυτό, το οποίο, σημειωτέον, είναι μεγαλύτερο από εκείνο που εξοικονομεί με το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, θα μπορούσε να αναθέσει άλλη εργασία στους 11.000 υπαλλήλους, όπως για παράδειγμα η βοήθεια στο σπίτι που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική οικογένεια, ή οποιαδήποτε άλλη παραγωγική και αποδοτική. Η ίδια κατάσταση είναι σίγουρο ότι υπάρχει σε όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η αναδιοργάνωση, η ανασυγκρότηση, ο εκσυγχρονισμός και η πάταξη της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, μεγαλύτερη και από τη μείωση του ελλείμματος και τον περιορισμό του χρέους.
Γιατί χωρίς αποτελεσματικό Δημόσιο ούτε τα ελλείμματα και το χρέος μειώνονται, ούτε ανάπτυξη δημιουργείται, ούτε κοινωνικές υπηρεσίες προσφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: