Γενιές και γενιές Κρητικών, η φαμίλια των οποίων κινδύνεψε να εμπλακεί σε αιματοκύλισμα, προσέτρεξαν στους λεγόμενους «μεσάζοντες», σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση και να αποφευχθούν τα χειρότερα
Ο συμβιβασμός σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστά ακόμα τον ρόλο της αστυνομίας αλλά και της δικαιοσύνης, καθώς αποτρέπεται η αυτοδικία, ενώ διασφαλίζεται ο «νόμος της σιωπής».
Μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε στο Ηράκλειο ένας σημαντικός «σασμός», που πήρε τη μορφή της συντεκνιάς ανάμεσα στα εμπλεκόμενα σόγια. Η μεταξύ τους διαμάχη είχε ανησυχήσει τις διωκτικές Αρχές που προσπαθούσαν με εντατικές έρευνες να ταυτοποιήσουν τους δράστες ένοπλων επεισοδίων και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.
Οι δύο οικογένειες, μονιασμένες πια, έστησαν γλέντι εις υγείαν των καλών ημερών που έρχονται, αφήνοντας πίσω αντεκδικήσεις και αυτοδικίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία δεν έχει λόγο. «Μιλάει» η τιμή και το κύρος του μεσολαβητή, στον οποίο «πιστώνεται» το πετυχημένο «προξενιό».
«Εχω κάνει χιλιάδες σασμούς, από τη Ζάκρο μέχρι το Καστέλι Κισσάμου. Εχω φιλίες και γνωριμίες σε ολόκληρη την Κρήτη», επισημαίνει.
Τον ρόλο του «μεσάζοντα» δεν μπορεί να τον αναλάβει ο οποιοσδήποτε, γιατί ρισκάρει την υπόληψή του. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι διακινδυνεύουν άνθρωποι. Για να επέλθει ένας συμβιβασμός απαιτείται χρόνος. Ο μεσολαβητής πρέπει να καλύψει όλα τα κενά, να συμφωνηθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να μη χαλάσει ο σασμός, ενώ θα πρέπει να είναι χαρισματικός στον λόγο και στην πειθώ.
«Η ευθύνη είναι μεγάλη. Είναι πολύ ιερό πράγμα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή αλλά και... πορτοφόλι. Πρέπει να είσαι αξιόπιστος και να είσαι αποδεκτός και σεβαστός και από τις δύο πλευρές», αναφέρει ο κ. Μαρής.
Οπως αποκαλύπτει, υπήρξε περίπτωση που για να επέλθει ο πολυπόθητος συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου