"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

«Αν υποψιαστώ ότι ο Γ. Παπανδρέου θα δικαιώσει τον προεκλογικό Καραμανλή θα πεθάνω...», θα 'λεγε η χήρα στους «Δέκα μικρούς Μήτσους» του Λάκη Λαζόπουλου.
Κι, όμως, όλα εκεί κατατείνουν. Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προεκλογικές της δεσμεύσεις δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και προδιαθέτει για τη λήψη σκληρών μέτρων, σαν αυτά για τα οποία μιλούσε ο πρώην πρωθυπουργός όταν προκήρυξε τις εκλογές, προκειμένου να μη χρεωκοπήσει η χώρα.

Εκείνος την αλήθεια έλεγε για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά δεν είχε το δικαίωμα να την επικαλείται για να ζητήσει εκ νέου την ψήφο του λαού. Κι αυτό γιατί η οικονομία έφθασε σε τούτο το χάλι, λόγω της δικής του καταστροφικής πολιτικής επί πέντε χρόνια. Η οικονομία της χώρας ήταν ήδη σε μεγάλη κρίση όταν πέρυσι, τέτοιο καιρό, ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση. Επομένως, καλώς οι πολίτες τον έστειλαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ομως ο Γ. Παπανδρέου δεν ήξερε ποια κατάσταση θα παραλάμβανε;

Αν δεν ήξερε, γιατί δεν ρώταγε και δεν έψαχνε να μάθει;
Κι αν ρώτησε και του είπαν, γιατί άνοιξε τόσο πολύ το κουτί με τα δώρα και τις προσδοκίες;

Σήμερα διαπιστώνει ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και συστήνει στους υπουργούς να πάρουν, αν χρειαστεί, σκληρά μέτρα, χωρίς να λογαριάσουν το πολιτικό κόστος. Μόνο που προεκλογικά δεν μίλησε αυτή τη ρεαλιστική γλώσσα. Ούτε αυτός ούτε τα στελέχη του, όπως π.χ. ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που διαμηνύει τώρα ότι δεν υπάρχουν σκληρά και ήπια μέτρα και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Ετσι, λοιπόν, ετοιμάζεται μεταξύ άλλων να εξαγγείλει μέχρι και πάγωμα συντάξεων και μισθών άνω των 2.000 ευρώ, στέλνοντας στο καλάθι των αχρήστων μια σημαντική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χρησιμοποιήσει αυτή τη δέσμευσή του για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για να υπογραμμίσει τη διαφορά του από τη Ν.Δ., που έλεγε για πάγωμα μισθών και συντάξεων. Τώρα εν μέρει κάνει το ίδιο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει σχέδια επί χάρτου για την αναθέρμανση της οικονομίας μέχρι το καλοκαίρι, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Στηρίζει όπως φαίνεται τις ελπίδες της στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, δηλαδή των κοινοτικών κονδυλίων. Και σωστά. Το ΕΣΠΑ είναι, πράγματι, ένας μοχλός ανάπτυξης, τον οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αξιοποίησε, με αποτέλεσμα η απορρόφηση από το 2007 έως σήμερα να μην ξεπερνάει το 3%. Υπολογίζει η σημερινή κυβέρνηση ότι θα αξιοποιήσει μέχρι το καλοκαίρι 7 δισ...

Ομως, πώς θα απορροφηθούν αυτά τα χρήματα, όταν:

Πρώτον, το δημόσιο ταμείο είναι άδειο για να καλύψει τη δική του συμμετοχή.

Δεύτερον, αντιπρόσωποι της Ε.Ε. που ήρθαν στην Ελλάδα πρόσφατα, ζήτησαν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το ΕΣΠΑ, επειδή είναι γραφειοκρατικό, και να αναθεωρηθούν τα προγράμματα που έχουν κατατεθεί.

Τρίτον, η κυβερνητική μηχανή στην περιφέρεια δεν έχει πάρει ακόμα μπροστά καθώς, αν και έχουν περάσει 40 μέρες, δεν ορίστηκαν ακόμα περιφερειάρχες.

Επομένως, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν πριν αρχίσει να ρέει το χρήμα του ΕΣΠΑ και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Τι δείχνουν όλα αυτά; Αυτό που ο λαός λέει με μια χαρακτηριστική φράση: «Με τα λόγια, χτίζω ανώγια και κατώγια...». Αυτό έκανε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τώρα δυσκολεύεται να βρει τα υλικά για να χτίσει...


ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: