Η δικαστική απόφαση, που αποδέχεται στην ουσία την ιδέα του «γενετικού ντετερμινισμού» η οποία θέλει τη συμπεριφορά των ανθρώπων να βρίσκεται στο... έλεος των γονιδίων τους, διχάζει νομικούς κύκλους αλλά και ανεξάρτητους ειδικούς που αμφισβητούν την επιστημονική ορθότητά της. Ο καταδικασθείς Αμπντελμαλέκ Μπαγιού, Αλγερινός που ζει στην Ιταλία από το 1993, ομολόγησε το 2007 ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνδρα στις 10 Μαρτίου, επειδή τον προσέβαλε για το παραδοσιακό αλγερινό μακιγιάζ που φορούσε.
Αρχικά, η ψυχική νόσος από την οποία έπασχε ο Μπαγιού την περίοδο που εκτέλεσε το έγκλημα αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό και η ποινή καθορίστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και δύο μηνών. Περίπου τρία χρόνια λιγότερο από ότι θα ήταν εάν ο ένοχος ήταν ψυχικά υγιής.
Οταν όμως η υπόθεση έφτασε στο εφετείο της Τριέστης, ο δικαστής ζήτησε από τους εγκληματολόγους νέα ανεξάρτητη ψυχιατρική έκθεση. Η έκθεση των επιστημόνων κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Μπαγιού είναι φορέας 5 γονιδίων που έχουν συνδεθεί με την επιθετικότητα, κατά συνέπεια είναι γενετικά προδιατεθειμένος να αντιδρά βίαια όταν δεχθεί κάποια πρόκληση. Αποδεχόμενος το πόρισμα, ο δικαστής μείωσε την ποινή φυλάκισης κατά ένα ακόμα έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου