"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο βολικός μύθος του... Αϊ-Βασίλη

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Μετά την απόφαση του Eurogroup πάλι παίρνουμε στραβό δρόμο

Θεωρώντας ότι το μόνο εμπόδιο για τη λύση είναι οι γερμανικές εκλογές και το ότι δεν ζητήσαμε ευθαρσώς από την αρχή όλα όσα τώρα επιδιώκουμε, τα οποία πρόθυμα θα μας μοίραζαν οι δανειστές ντυμένοι Αϊ-Βασίληδες.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν γερμανικές εκλογές, οι εταίροι και δανειστές δεν επρόκειτο να χαριστούν σε κάποιον που περιμένει πώς και πώς να επιδοθεί και πάλι στο αγαπημένο του σπορ: την παραγωγή χρέους.

Η απόφαση της κυβέρνησης μιας χώρας να συμφωνήσει στη διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι εύκολη.

Πολύ συχνά θέτω το ερώτημα σε συνομιλητές μου, χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση, πώς θα αντιδρούσαν εάν σε περίοδο λιτότητας η ελληνική κυβέρνηση μας ζητούσε να διαθέσουμε πόρους για να δανείσουμε π.χ. την Αλβανία, η οποία θα έδειχνε αδιάφορη για να φτιάξει το κράτος της, θα άφηνε τους μαφιόζους και το μαύρο χρήμα να κυκλοφορούν ελεύθερα και θα μας έβριζε κι από πάνω.

Αυτή η αντιστοίχιση δείχνει και τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις των δανειστών .

Την ίδια στιγμή, όμως, λέγονται ανερυθρίαστα τερατώδη ψέματα και καλλιεργούνται επικίνδυνοι μύθοι.

Ακούμε την κριτική ότι δεν ζητήσαμε από την αρχή το «κούρεμα» ή την αναστολή πληρωμής των τόκων. Τι ακριβώς θέλουν να μας πουν; 
Οτι κάποιοι είχαν τη δυνατότητα και δεν το έκαναν (οπότε θα έπρεπε να είναι ήδη στου Γουδή) ή ότι δεν το σκέφτηκε κανένας άλλος να το ζητήσει, παρά μόνο πέντε-έξι έξυπνοι που κατάστρωναν την επανάσταση στην πλατεία Κολωνακίου (άντε και Εξαρχείων);  
Εκτός κι εάν υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο ώστε να υπάρξει Ανάσταση χωρίς Σταύρωση.

Ο ευαγγελισμός εύκολων και μαγικών λύσεων είναι μεγαλύτερος κίνδυνος ίσως και από το ίδιο το Μνημόνιο. Γιατί και στην καταστροφή οδηγεί και στην αναπαραγωγή του μοντέλου που μας έφτασε μέχρι εδώ συμβάλλει.

Στον Καναδά την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη νεαρός επειδή αποκάλυψε σε μικρά παιδιά ότι δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης.

Στην Ελλάδα όλοι εκείνοι που λένε στους μεγάλους ότι ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει και μοιράζει λεφτά, αλλά απλώς δεν του ζητήσαμε να περάσει από την καμινάδα μας, κυκλοφορούν ελεύθεροι και θέλουν να μας κυβερνήσουν κιόλας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: