"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Βιομηχανία» παράνομων αποκλειστικών στα νοσοκομεία - Από τα στριπτηζόμπαρα της επαρχίας στο προσκέφαλο των ασθενών και όποιον πάρει ο χάρος...


«Θα την προσέχω όπως τη μακαρίτισσα τη μάνα μου» είναι το συνηθέστερο φραστικό διαπιστευτήριο από νοσηλεύτριες προς τους συγγενείς ασθενών, πριν κλείσει «η συμφωνία» στο νοσοκομείο. Στην αγωνία για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς προστίθεται το μέγα άγχος των δικών του ανθρώπων να αντεπεξέλθουν στο «κονδύλι» αξιοπρεπούς νοσηλείας, στο οποίο, ιδιαίτερα για τα βαριά περιστατικά, περιλαμβάνεται η «αποκλειστική».

«Παρεμπόριο υπηρεσιών πάντα γινόταν, τώρα όμως το κακό παράγινε», λέει έμπειρη, «επίσημη», νοσηλεύτρια δίνοντας το στίγμα της παράνομης απασχόλησης νοσηλευτριών –αλλοδαπών κυρίως–, «πολλές από τις οποίες ψεύδονται για την εμπειρία και την κατάρτισή τους».

«Δεν χρειάζεται να τις αναζητήσεις, σε βρίσκουν εκείνες», λέει  συγγενής ασθενούς, «κάρτες τους και τηλέφωνα κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι» και βέβαια αμείβονται με «μαύρα».

Σε αρκετές περιπτώσεις, πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που έχουν επωμισθεί τη φροντίδα των ηλικιωμένων στα σπίτια ή ακόμα και για οικιακές βοηθούς. Ενδεικτικά, όταν η αποκλειστική που «συνεργάζεται» επισήμως με τα νοσοκομεία αμείβεται «κόβοντας απόδειξη» για νυχτερινή βάρδια (τις καθημερινές...) με 78 ευρώ, η μη εγγεγραμμένη ζητεί το πολύ 40-50 ευρώ κι ακόμα λιγότερα, πέντε ευρώ ανά ώρα. Παράλληλα βρίθουν οι μαρτυρίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, ελλιπή φροντίδα, ακόμα και για μοιραία λάθη. 

«Την είδα να τρώει το φαγητό του και στο τέλος του έδωσε ό, τι περίσσεψε, μισή κουταλιά», λέει  «συγγενής, «την έπιασα επ’ αυτοφώρω».

«Πριν από λίγο καιρό, μια νοσοκόμα από γειτονική χώρα αποκοιμήθηκε και ο ασθενής, που ήταν ψυχιατρικό περιστατικό, έκοψε τις φλέβες του και κατέληξε», αποκαλύπτει  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη» κ. Θανάσης Βασιλάκης. 

Οσοι «μπαινοβγαίνουν» στα νοσοκομεία αντιλαμβάνονται από τις πρώτες ημέρες ότι έχει αναπτυχθεί «βιομηχανία» γύρω από τις παράνομες «αποκλειστικές».

Στις εισόδους νοσοκομείων συναντάει κανείς «κάποιους τύπους» που τις ελέγχουν και «εισπράττουν συνήθως τα 20 από τα 50 ευρώ του «νυχτοκάματου». Οπως, δηλαδή, γίνεται σε άλλα κυκλώματα. «Μπαρ στη Χαλκίδα φέρνει πούλμαν με αλλοδαπές γυναίκες, όσες δεν κρίνονται κατάλληλες για χορό, διοχετεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής», υποστηρίζει και καταγγέλλει ο κ. Βασιλάκης. 

Σε πρόσφατο αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκανε κλιμάκιο του ΙΚΑ σε νοσοκομεία της Αττικής εντόπισε 106 ανασφάλιστες αλλοδαπές νοσοκόμες. Εκτιμάται ότι συνολικά από αυτήν την παράνομη δραστηριότητα «και άλλες συναφείς» ο φορέας έχει απώλειες, κατά μέσο όρο, περί τα 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ οι παράνομες αποκλειστικές –περιστασιακές και μη, «εποχικές» – αγγίζουν τις 200.000, τη στιγμή που στις επίσημες λίστες του ΙΚΑ είναι εγγεγραμμένοι 35.000 επαγγελματίες, ενώ τα μέλη της «Αλληλεγγύης» αριθμούν 4.000.

«Στον Ευαγγελισμό ήμασταν πριν από δύο χρόνια 230 αποκλειστικοί νοσηλευτές, σήμερα είμαστε 150, εκ των οποίων συστηματικά μόνο 30 δουλεύουν. Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, που το Σωματείο πρόσφατα συγκέντρωσε και μοίρασε τρόφιμα στα άνεργα μέλη», σημειώνει ο κ. Βασιλάκης.

Οι επίσημοι νοσηλευτές είναι απόφοιτοι δημόσιας σχολής, εξετάζονται για λοιμώδη νοσήματα, είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες της νοσηλευτικής υπηρεσίας κάθε νοσοκομείου και βέβαια «κόβουν» απόδειξη. «Αντίθετα, οι παράνομες νοσηλεύτριες είναι «φαντάσματα»: δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους, για οποιαδήποτε επιπλοκή άντε βγάλε άκρη», καταλήγει ο κ. Βασιλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: