"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα «παιχνίδια» του πρύτανη που έκαναν το ΑΠΘ χωματερή



Η υπόθεση των σκουπιδιών «πνίγει» το ΑΠΘ και όσα έρχονται στο φως γύρω από το θέμα των περίπου 800 εργολαβικών εργαζομένων, που εδώ και πάνω από δύο μήνες κρατούν υπό ομηρεία το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αποκαλύπτουν σοβαρές ευθύνες των σημερινών πρυτανικών αρχών υπό τον Γιάννη Μυλόπουλο αλλά και προηγουμένων.

Το ζήτημα αυτό, που προέκυψε μετά και τις αποκαλύψεις γύρω από τη λειτουργία της διοίκησης του ΑΠΘ, την Επιτροπή Ερευνών, την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του πανεπιστημίου κ.λπ. και τις συνολικά τέσσερις εισαγγελικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, έχει οδηγήσει σε ένα πραγματικό έμφραγμα στις λειτουργίες του ΑΠΘ.

Σε αυτές ήρθε να προστεθεί μέσα στην εβδομάδα και μία πέμπτη για τον ίδιο τον πρύτανη, αναφορικά με τις βαριές καταγγελίες που διατύπωσε δημόσια ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Π. Τσαραμπουλίδης, σύμφωνα με τις οποίες υποκινούσε για ίδιο σκοπό τις καταλήψεις των εργολαβικών υπαλλήλων στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ο κ. Τσαραμπουλίδης κατηγόρησε τον πρύτανη ότι χειραγώγησε τις κινητοποιήσεις των εργολαβικών, παροτρύνοντάς τους να προβούν και σε καταλήψεις της πρυτανείας και του υπουργείου Παιδείας, με σκοπό να εκβιάσει τον υπουργό και να πετύχει επιπλέον χρηματοδότηση. Μάλιστα ο ίδιος φερόταν να αναλαμβάνει μέσω της διοίκησης του ΑΠΘ να καλύψει οικονομικά την κάθοδο στην Αθήνα.

Η εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή είναι να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, όπως πρόκληση για τέλεση αδικήματος, ηθική αυτουργία σε παράνομη βία, ηθική αυτουργία σε διατάραξη κοινής ειρήνης ή παράβαση καθήκοντος από τον πρύτανη.

Από την πλευρά του ο κ. Μυλόπουλος κάνει λόγο για συκοφαντικές δηλώσεις και τις αποδίδει σε πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα.

Η πρυτανεία από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις εργολαβίες εμφανιζόταν να είναι στο πλευρό τους. Ο ίδιος ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος και ο αντιπρύτανης Γ. Παντής είχαν πάει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη γενική τους συνέλευση, για να τους καταθέσουν την πρόταση ότι «η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματός τους είναι η ένταξη των εργολαβικών εργαζομένων στην Εταιρεία Αξιοποίησης του ΑΠΘ».

Δηλαδή η πρόσληψη των εργαζομένων μέσω της περίφημης Εταιρείας Αξιοποίησης, η οποία μαζί και με την Επιτροπή Ερευνών χρησιμοποιούνται ανορθόδοξα ώστε να καλύπτονται δαπάνες εκατομμυρίων στο ΑΠΘ. Κι αυτό ενώ μόνο 20 από αυτούς είναι πτυχιούχοι των ΑΕΙ, όπως αποκάλυψε η ίδια η αντιπρύτανης Δέσπω Λιάλιου, που είναι αρμόδια για το προσωπικό.

Την πρόταση αυτή σε μια εποχή κρίσης και με την τρόικα να πιέζει για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ο πρύτανης την έστειλε με έγγραφό του και στον υπ. Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στις 27 Σεπτεμβρίου. Υποστηριζόταν, μάλιστα, ότι θα υπήρχε εξοικονόμηση ποσού της τάξης του 30%.Στην ίδια επιστολή κι ενώ ούτε καν είχαν ξεκινήσει ακόμη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, επιχειρούνταν να εμφανιστεί μια δραματική εικόνα για το ΑΠΘ, ζητώντας να δοθεί μια έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
Από τις «ευλογίες» των κινητοποιήσεων στην καταγγελία των εργολαβικών
Για λόγους εντυπώσεων η ίδια η Πρυτανεία εισηγήθηκε και πάρθηκε η πρωτοφανής απόφαση να κλείσει στις 11 και 12 Οκτωβρίου το ΑΠΘ και να ανασταλεί το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό του έργο.

Βέβαια το υπ. Παιδείας ήταν αδύνατον να δεχτεί στις σημερινές συνθήκες την πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ για «βόλεμα» εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ 850 εργαζομένων και να παραβεί τον νόμο. Ομως, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στηνόταν παράλληλα μια ολόκληρη επιχείρηση άσκησης πίεσης και εκβιασμού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

«Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με τις ευλογίες του πρύτανη και του αντιπρύτανη, για να μην πω με παρότρυνσή του», είπε ο Π. Τσαραμπουλίδης, για να αναφέρει ακόμη ότι «ο πρύτανης μάς παρακίνησε πολλές φορές να πάμε και να καταλάβουμε το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα». Ομως στους δύο αυτούς μήνες των κινητοποιήσεων άλλαξαν τελικά πολλά.

Οσο περνούσε ο καιρός και η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας εμφανιζόταν ανένδοτη και η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ άρχισε να αντιδρά στην κατάσταση εκφυλισμού -οι εκλογές για τα 8 εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης του ΑΠΘ την 1η Οκτωβρίου υπήρξαν μια παταγώδης αποτυχία για όσους υποστηρίχθηκαν από τις σημερινές πρυτανικές αρχές-, η Πρυτανεία εμφανιζόταν να αλλάζει τακτική και συμμάχους.

Εκείνο το «στηρίζουμε τον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων» ξεχάστηκε, όπως και η ένταξή τους στην Εταιρεία Αξιοποίησης του ΑΠΘ, κάτι που έμεινε ως σημαία μόνο για τους εργαζομένους. Ετσι ξεκίνησε μια ανοιχτή σύγκρουση της Πρυτανείας με τους εργολαβικούς εργαζομένους, που κορυφώθηκε όταν εισέβαλαν πριν από ένα δεκαήμερο στο κτίριο της Επιτροπής Ερευνών και κράτησαν επί ώρες υπό ομηρεία τα μέλη της Πρυτανείας στη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των σχολών. Ετσι τα μέλη της Πρυτανείας για πρώτη φορά έσπευδαν να καταγγείλουν με ανακοίνωση ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ξεχνώντας και διαγράφοντας τις δικές τους ευθύνες, όπως λένε πολλοί στο ΑΠΘ.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ
Χρεώνονταν στην καθαριότητα και δούλευαν ως διοικητικοί

Η σύγκρουση της Πρυτανείας με τους εργολαβικούς εργαζομένους είχε όμως και άλλες συνέπειες αφού άνοιξαν στόματα και άρχισαν πολλοί να μιλούν για το μεγάλο τέχνασμα με τους εργολαβικούς, οι οποίοι βρίσκονται από τις εργολαβίες της καθαριότητας για τις οποίες προσλαμβάνονται, να απασχολούνται ως διοικητικοί υπάλληλοι.

Μια κατάσταση που ξεκίνησε και επαναλαμβάνεται εδώ και κοντά 15 χρόνια, καλύπτοντας και βολεύοντας σε μεγάλο βαθμό συγγενείς καθηγητών και του μόνιμου προσωπικού του ΑΠΘ και την οποία συνέχισαν και οι σημερινές πρυτανικές αρχές αφότου ανέλαβαν το 2010, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντιδράσεις, όπως αυτές της αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Δέσπως Λιάλιου.

Οπως είπε η τελευταία, όταν ανέλαβε διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία οργανωμένη καταγραφή των υπαλλήλων του πανεπιστημίου και όταν επέμενε, της προσκομίστηκε ένα... πρόχειρο αρχείο σε χειρόγραφα.

Η ίδια αναφέρει ότι το σύνολο των λεγόμενων εργολαβικών εργαζομένων ανέρχονται σε 804 και περί τους 200 από αυτούς εδώ και χρόνια, ενώ προσλαμβάνονται με 6 συνολικά εργολαβικές συμβάσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη συντήρηση ή ως κηπουροί, απασχολούνται ως διοικητικοί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου των εργολαβικών ανεβάζει τους τελευταίους σε 400.
Τα «βολέματα»
Η κ. Λιάλιου κάνει λόγο για ένα διαρκές σκάνδαλο που συντηρείται ώστε να βολεύονται οι συγγενείς και οι άνθρωποι ενός συστήματος πανεπιστημιακών και διοικητικών μόνιμων υπαλλήλων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι διαπίστωσε πως 8 εργολαβικοί έχουν το ίδιο όνομα και πρόκειται για γιους, κόρες, αδέλφια και ξαδέλφια της ίδιας οικογένειας διοικητικών. Ενώ έγινε πολλές φορές προσπάθεια οι θέσεις αυτές των διοικητικών να καλυφθούν με οργανικές θέσεις, με άτομα που θα έχουν τα αναγκαία προσόντα και με τη νόμιμη διαδικασία του ΑΣΕΠ, αυτό υπονομεύθηκε από το γραφειοκρατικό κατεστημένο.

Κι αυτό γιατί οι διοικητικοί που βολεύονταν από τα παράθυρα, θα απομακρύνονταν, αφού μόνο 20 από αυτούς είναι πτυχιούχοι.

Πάντως, οι τελευταίες αλληλοκατηγορίες μεταξύ εργολαβικών και Πρυτανείας έχουν δημιουργήσει εικόνα... πολέμου μέχρις εσχάτων στο ΑΠΘ. Εν όψει και των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, η Πρυτανεία με ανακοίνωσή της κατέστησε «υπεύθυνους τους καταληψίες για τις οποιεσδήποτε φθορές συμβούν τις επόμενες μέρες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργολαβικών εργαζομένων Σ. Κωνσταντινίδης εξέφρασε φόβους για προβοκάτσια (π.χ. μια φωτιά στα σκουπίδια γύρω από το κτίριο διοίκησης).
Για τον λόγο αυτόν το πρωί της Παρασκευής κλήθηκε ένα απορριμματοφόρο του Δήμου Θεσσαλονίκης για να κάνει αποκομιδή αυτών των σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: