"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ: Τι φέρνει η δόση


Η συμφωνία: χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. «Κούρεμα» 40 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα ως τον Μάρτιο του 2013 θα λάβει 44 δισ. ευρώ. 

Η πρώτη ανάγνωση βάζει, φυσικά, θετικό πρόσημο στις εξελίξεις. Η Ελλάδα παίρνει τη δόση που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κράτους και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μέσω των τραπεζών. Πρόκειται για μία δόση που αγοράστηκε με επώδυνα μέτρα, ύφεση, ανεργία και μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πέρα από τα όρια της εξαθλίωσης. Από την άλλη, η χώρα αποκτά λειτουργική προοπτική, κοινώς γνωρίζει ότι θα «υπάρχει» και την Πρωτοχρονιά. 

Είναι η πρώτη φορά, εδώ και τρία χρόνια, που μπορούμε να σχεδιάσουμε τα στοιχειώδη και να κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από το μεθαύριο. Και τα δεδομένα μας διαμορφώνονται ως εξής:

Η κυβερνητική αφήγηση θεωρεί ότι εξασφαλίζει ένα μακρύ διάστημα πολιτικής και κοινωνικής ηρεμίας με τη χώρα να περιμένει την αναπτυξιακή ροή κονδυλίων. Αρκεί βέβαια και να τη δει. Και μένει να εξειδικευτεί το καθεστώς με το οποίο θα γίνει η εκταμίευση. Θα υπάρξουν επιπλέον προαπαιτούμενα; Και αν ναι, τι ακριβώς θα είναι αυτά;

Από την άλλη, η ύφεση θεωρείται πλέον τόσο μεγάλη που ίσως δεν καταφέρει να σπρώξει εκ νέου την οικονομία στην εκκίνηση. Το σενάριο που προβλέπει λήψη νέων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και είναι ένα σενάριο που μπορείτε να πάρετε την «Αποκάλυψη» και να την κουμπώσετε επάνω του.

Έξι μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση δύναται πλέον να αισιοδοξεί, εκτιμώντας ότι έχει πλέον τον πολιτικό χρόνο που θα επιτρέψει στο «ευρωπαϊκό μέτωπο» να ανασυντάξει δυνάμεις. Η αντιπολίτευση θα δυσκολευτεί να αρθρώσει αιχμηρό λόγο απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη. Λογικά θα στραφεί στα 24 δισ που θα διατεθούν στις τράπεζες. Η απάντηση θα αναζητηθεί μέσα από τη συζήτηση περί ανάπτυξης.

Αν υπάρξουν πειστικές διαβεβαιώσεις για παραμονή στο ευρώ, τότε μπορούμε να περιμένουμε επιστροφή κεφαλαίων και άφιξη επενδυτών. Όμως αυτό χρειάζεται χρόνο, δεν θα γίνει αμέσως.

Τι αφήνουν όλα αυτά; Εδώ είναι το πρόβλημα
 
Αφήνουν πολλά αλλά δεν παίρνουν και πάρα πολλά από το τραπέζι. Είμαστε μπροστά σε μία θετική εξέλιξη, όμως οι διαζεύξεις παραμένουν εκεί φορτώνοντας με πιθανότητες τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον δεν μπορούν να υπάρξουν μόνο καλά νέα. Έχει πέσει τόσο σκοτάδι που, όσα φώτα και αν ανάψουν, οι σκιές θα είναι μεγάλες και τρομακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: