"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


MEΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Τι πρέπει να κάνουν οι Αραβικες χώρες για το παλαιστινιακό?

Του Patrick Seale / THE NEW YORK TIMES

Aντιμέτωπα με τη σφαγή στη Γάζα, τα αραβικά κράτη πώς πρέπει να αντιδράσουν; Οι φρικιαστικές εικόνες καταστροφής και θανάτου που προβάλλονταν από τις τηλεοράσεις προκάλεσαν αγανάκτηση και φόβο σε κάθε αραβική οικογένεια, από το Κάιρο ώς τη Βαγδάτη και από το Ριάντ ώς το Ραμπάτ. Τι περιμένουν πλέον από τους ηγέτες τους οι Αραβες; 

Συνομιλώντας με συνδέσμους μου σε αραβικές χώρες προσπάθησα να διαπιστώσω πώς αισθάνονται για την τιμωρία της Γάζας. Διψούν για εκδίκηση ή νιώθουν ταπεινωμένοι από το Ισραήλ και απογοητευμένοι από τους ηγέτες τους;
 
Η αντίδραση των περισσοτέρων ήταν σκληρή. «Δεν καταλαβαίνουν οι άραβες ηγέτες», μου είπε ένας, «ότι η νέα γενιά, έχοντας απελευθερωθεί από τους δικτάτορες του παρελθόντος, δεν ανέχεται πλέον καταπιεστικές πολιτικές; Οι Αραβες και οι μουσουλμάνοι πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους». Σύμφωνα με μία από τις προτάσεις, ο Πρόεδρος Μόρσι, ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι του Κατάρ, ο τούρκος Πρωθυπουργός  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ένας υψηλόβαθμος σαουδάραβας αξιωματούχος θα πρέπει να επιδιώξουν άμεσα μια συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και να του καταστήσουν σαφές ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ και η συνεχιζόμενη κατοχή της, καθώς και η κατοχή εδαφών στη Δυτική Οχθη δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να είναι ανεκτές. Οι βάρβαρες πολιτικές του Ισραήλ δεν καταστρέφουν μονάχα τους Παλαιστίνιους, αλλά υπονομεύουν τη νομιμότητα κάθε αραβικού καθεστώτος. Μετά την Αραβική Ανοιξη, καμία αραβική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντισταθεί στην οργή του λαού της.          
 
Ολοι αυτοί οι ηγέτες κρατών της περιοχής οφείλουν να ωθήσουν τον Πρόεδρο Ομπάμα στο να επιλέξει. Αν κατά τη διάρκεια του 2013, πρώτη χρονιά της νέας προεδρικής θητείας του, δεν καταφέρει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους με βασικό σκοπό την επίτευξη ειρήνης, τότε οι Αραβες οφείλουν να υποβιβάσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Να παγώσουν τις αγορές όπλων και να κλείσουν τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο. Η αμερικανική αρωγή να μη γίνεται αποδεκτή και η αμερικανική παρέμβαση στις αραβικές υποθέσεις να πάψει να είναι ανεκτή. Η υποτιθέμενη προστασία των ΗΠΑ αποδείχθηκε άχρηστη και πλέον δεν είναι επιθυμητή - το μόνο που πρόσφερε ήταν να καθιστά ευάλωτους τους Αραβες στις επιθέσεις του Ισραήλ.    
 
Οι άραβες πετρελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ πλέον δεν αποτελούν τον βασικό τους πελάτη. Το διεθνές εμπόριο πετρελαίου έχει στραφεί προς την Ασία. Ηρθε η ώρα οι Αραβες να συνεργαστούν με την Κίνα για την προστασία των νέων στρατηγικών οδών του πετρελαίου. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να συνεχίσουν να ασκούν επιρροή στον αραβικό κόσμο, τότε  θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους και να μετατραπούν σε έναν ουσιαστικά ουδέτερο διαμεσολαβητή. Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε οι Αραβες πρέπει να αναζητήσουν αλλού υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: