"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η μεγάλη φοροκλοπή με τις offshore


Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οι offshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές. Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και το «χάρτινο» χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποθηκοφυλακεία τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πληρώνουν φόρους: οι offshore τους δεν υποβάλλουν καν δηλώσεις.

Το ότι οι εξωχώριες εταιρείες έχουν βρει ασφαλές φορολογικό καταφύγιο στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές φαίνεται και από το εξής: αν και τα τελευταία 3 χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο αριθμός των offshore δεν μειώθηκε, αντιθέτως αυξήθηκε: από 789 το 2010 οι ενεργές εξωχώριες εταιρείες σε τουριστικές περιοχές έφτασαν τις 829 φέτος.
«Αν προχωρήσουν και στις καταργήσεις των ΔΟΥ στις Κυκλάδες και στο υπόλοιπο Αιγαίο, τότε δεν θα μιλάμε απλώς για φορολογικό παράδεισο αλλά για τα ελληνικά "Νησιά Καϊμάν"», λένε εφοριακοί  που έχουν ασχοληθεί με τον έλεγχο των offshore.
Οταν ανακοινώθηκε η αλλαγή της φορολόγησης των εξωχώριων εταιρειών με ακίνητα το 2010, σε συνδυασμό με το ότι υπήρξε ευνοϊκή ρύθμιση για τη μεταβίβαση του ακινήτου σε φυσικά πρόσωπα, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο αριθμός τους θα μειωνόταν δραστικά. Με τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται από το 3% στο 15%, η offshore μέσα σε μόλις 7 χρόνια θα πλήρωνε φόρους που θα ξεπερνούσαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτόησε τις 40 νέες εξωχώριες εταιρείες που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίστηκαν από το 2010 έως σήμερα να αποκτούν ακίνητα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Ετσι ο αριθμός των offshore σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ελλάδας αυξήθηκε από 789 σε 829.
Η αύξηση μπορεί να ακούγεται παράλογη, αλλά υπάρχει εξήγηση. «Με τις offshore επικρατεί χάος. Οι περισσότερες ΔΟΥ στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, δεν έχουν τμήματα ελέγχου και ως εκ τούτου θα πρέπει να το κάνει κάποιος που απασχολείται σε άλλο τμήμα. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη: για να δούμε ποιες από τις offshore δεν έχουν κάνει δηλώσεις θα πρέπει να αντιπαραβληθούν χειρόγραφες καταχωρίσεις από τα τμήματα του Κεφαλαίου και του Εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει πριν από αρκετά χρόνια - κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο. Στο προσωπικό όμως υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Αν τα στοιχεία ήταν καταχωρισμένα ηλεκτρονικά, οι διασταυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνονται σε ελάχιστο χρόνο», λέει εφοριακός που έχει πραγματοποιήσει τέτοιους ελέγχους στο νησί της Ανδρου.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Γιατί ακόμα και όταν γίνονται οι αντιπαραβολές των χειρογράφων και εντοπίζονται οι offshore που δεν υπέβαλλαν δηλώσεις, πάλι υπάρχει τρόπος για να αποφεύγεται η καταβολή του φόρου.

ΠΩΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ. 

Για να αποκτήσει μία offshore ένα ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ. Με το που θα γίνει, κατόπιν ελέγχου, αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη offshore δεν έχει υποβάλει δήλωση, τότε γίνεται από τη ΔΟΥ πρόσκληση και αν δεν απαντηθεί αναζητείται ο εκπρόσωπος της εξωχώριας
«Μου έχει τύχει περίπτωση ελέγχου offshore της οποίας ο δηλωμένος εκπρόσωπος είναι γιατρός από την Αθήνα. Τον έψαχνα για αρκετές ημέρες και ύστερα από αρκετές προσπάθειες κατάφερα να τον βρω στο τηλέφωνο. Του εξήγησα πως η offshore πρέπει να υποβάλει δήλωση και εκείνος απάντησε: "Μα καλά, δεν σας ενημέρωσαν ότι δεν είμαι πια εκπρόσωπός της; Εγώ μια χάρη έκανα σε έναν φίλο μου δικηγόρο, αλλά δεν έχω πια καμία σχέση με την εταιρεία". Δηλαδή, είχε οριστεί κάποιος άλλος για να εκπροσωπεί την offshore, το όνομα του οποίου δεν είχε δηλωθεί στις υπηρεσίες. Εκπρόσωπος πλέον θα μπορούσε να είναι και μια άλλη εξωχώρια εταιρεία-θυρίδα κάπου στις Δυτικές Ινδίες. Αυτούς τώρα πώς να τους βρεις;», λέει εφοριακός τοποθετημένος στις Κυκλάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: