"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Iσλαμαμπάντ για μιά ακόμα φορά ο Πειραιάς στη μνήμη του εγγονού του προφήτη Μαχμούτη...

photo: Σιίτες μουσουλμάνοι ενώ αυτομαστιγώνονται λίγο πριν την πολιτιστική αφομοίωσή τους κατά Γιωργάκη και Ραγκούση, στο ξέφραγο αμπέλι


Τον σωματικό πόνο και την αγωνία του εγγονού του Μωάμεθ, Χουσεΐν, την ώρα της δολοφονίας του βίωσαν για άλλη μια φορά εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι που συγκεντρώθηκαν στον Πειραιά για να λάβουν μέρος στη γιορτή της Ασούρα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σκληρό έθιμο, στο οποίο οι πιστοί αυτοτραυματίζονται με σιδερένια μαστίγια και λάμες για να τιμήσουν τη μνήμη του εγγονού του προφήτη.

Από νωρίς το πρωί οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Σωματείου Σιιτών Μουσουλμάνων Πακιστάν για να προετοιμαστούν για την τελετή. Ακόνισαν και καυτηρίασαν τις λάμες για να αποφύγουν τις μολύνσεις, ενώ έβρασαν πολλά καζάνια γάλα, με το οποίο αργότερα θα άλειφαν τις πληγές τους.

Η τελετή ξεκίνησε με την καθιερωμένη προσευχή, την οποία οι πιστοί άκουσαν κλαίγοντας, ενώ λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε το στολισμένο άλογο του Χουσεΐν το οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, μετέφερε την είδηση του θανάτου του.

Μέσα στην οδύνη τους οι σιίτες άρχισαν να χτυπούν το στήθος τους με τα χέρια και να μαστιγώνουν την πλάτη τους με λεπίδες και μαστίγια.

Οπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του σωματείου Σαγιέντ Ασίρ Χαϊντέρ «Ασούρα» είναι η δέκατη ημέρα του χρόνου και αποτελεί γιορτή όλων των μουσουλμάνων, αν και μόνο οι σιίτες τη γιορτάζουν με τον συγκεκριμένο τρόπο. «Τη δέκατη μέρα του χρόνου είχε βασανιστεί και δολοφονηθεί ο Χουσεϊν, ο οποίος ήταν εγγονός του προφήτη Μωάμεθ και διάδοχος του θρόνου. Δράστης της δολοφονίας ήταν ένας τύραννος του σημερινού Ιράκ, ο Γιαζίντα, ο οποίος ήθελε την εξουσία για τον εαυτό του.

Στην τελετή παίρνουν μέρος πιστοί από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Ιράν και το Ιράκ.

Η Ασούρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1978. Επειδή ο πληθυσμός των μεταναστών από αυτές τις χώρες ήταν εκείνη την εποχή πολύ μικρός, η τελετή γινόταν σε σπίτια με τη συμμετοχή 10-15 ατόμων. Από το 2000 και μετά ο εορτασμός πραγματοποιείται πάντα μπροστά στα γραφεία του σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: