"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΛΒΑΝΙΑ: Στα Τίρανα σφάζουν αρνιά! Μέσα σε ντελίριο εθνικοπατριωτισμού η Αλβανια θα γιορτάσει έναν αιώνα ζωής


Ούτε ένα ούτε δύο ούτε δέκα ζώα θα θυσιάσουν οι αλβανικές αρχές στον βωμό των εορτασμών για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του σημερινού κράτους της Αλβανίας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα σφαχθούν στα Τίρανα στο πλαίσιο των πανηγυρισμών ανήμερα της επετείου χίλια αρνιά και χίλια κριάρια!

Θα τα χρησιμοποιήσουν, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, για μαζικό «κουρμπάν» από το οποίο θα ταϊστούν «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες», που θα σπεύσουν στο κέντρο της πόλης για να γιορτάσουν. Και για επιδόρπιο ετοιμάζεται και θα σερβιριστεί μια τούρτα τεσσάρων τόνων! 

Το υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε αναζήτηση αρνιών και κριαριών στην επαρχία αλλά και σφαχτάδων και ψηστάδων που θα μετατρέψουν τα Τίρανα, εάν τελικά το έθιμο τηρηθεί, ανήμερα της «γιορτής του αιώνα», την ερχόμενη Τετάρτη, σε απέραντο σφαγείο και υπαίθρια ψησταριά. Η τήρηση του βάρβαρου οθωμανικού εθίμου να εορτάζονται σημαντικά γεγονότα με δημόσια σφαγή ζώων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό. Οι πιο ψύχραιμοι, διαισθάνονται ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει διεθνώς «ρόμπα» με τις εικόνες του αίματος να κάνουν τον γύρο του πλανήτη. Ο Δήμος Τιράνων και το υπουργείο Πολιτισμού αποστασιοποιήθηκαν ήδη, προειδοποιώντας ότι πρωτόγονες εκδηλώσεις του είδους αμαυρώνουν το σύγχρονο πρόσωπο της Αλβανίας, το οποίο η ηγεσία επιθυμεί να προβάλει με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας.

Δεν είναι, ωστόσο, καθόλου βέβαιο ότι θα εισακουστούν σε μια χώρα που δείχνει να έχει καταληφθεί από ντελίριο εθνικοπατριωτισμού. Ολόκληρη η Αλβανία τούτες τις μέρες είναι «ντυμένη» στα κοκκινόμαυρα εθνικά χρώματα με την αλβανική σημαία να κυματίζει στα παράθυρα των πολυκατοικιών και τα καταστήματα των πόλεων, τα δημόσια κτίρια και τους εθνικούς δρόμους, στις στέγες των πιο απομακρυσμένων σπιτιών στο οροπέδιο του Ντουγκακίνι, στο Κόσοβο, αλλά και το Τέτοβο. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν στα Τίρανα τα οστά του βασιλιά Αχμέτ Ζώγου, αλλά και -προσωρινά αυτά- αντικείμενα που σημαδεύουν την εθνική μνήμη των Αλβανών, όπως το πρώτο γραπτό μνημείο της αλβανικής γλώσσας, με την επωνυμία «Τελετουργικό Βιβλίο» που φυλάσσεται στο Βατικανό, από το μουσείο της Βιέννης το σπαθί και η περικεφαλαία του Γεωργίου Καστριώτη-Σκεντέρμπεη κ.ά. Διακόσιοι περίπου Αλβανοί του Κοσόβου έχουν ξεκινήσει ήδη πορεία με λάβαρα και σημαίας από την Πρίστινα και σχεδιάζουν να φτάσουν ανήμερα τη γιορτή με τα πόδια στα Τίρανα, ενώ εκδηλώσεις ετοιμάζονται στην Πρίστινα και το Τέτοβο.

Πίσω όμως από το φολκλόρ και τις λαμπρές τελετές η χώρα γιορτάζει την ανεξαρτησία της σε ατμόσφαιρα πολιτικού διχασμού, τις δυνάμεις του εθνικισμού να συγκροτούν ισχυρό ρεύμα και την ευρωπαϊκή της προοπτική γκρίζα. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση θα γιορτάσουν ξεχωριστά την ιστορική επέτειο και με διαφορετικό περιεχόμενο, ενδεικτικό της ατμόσφαιρας πολιτικής οξύτητας που ταλαιπωρεί τη χώρα.


Στον Αυλώνα
Οι σοσιαλιστές του Ράμα οργανώνουν την κεντρική εκδήλωσή τους στον Αυλώνα, όπου στις 28 Νοεμβρίου του 1912 υψώθηκε η σημαία της ανεξαρτησίας και η κυβέρνηση Μπερίσα ετοιμάζει εκδηλώσεις στα Τίρανα, όπου έχουν κληθεί να παραβρεθούν ηγέτες και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο.

Το φάντασμα του Ενβέρ Χότζα πάντως θα πλανάται πάνω από τις γιορτές και τα πανηγύρια. Οι οργανωτές φρόντισαν να αποσιωπήσουν τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του καθεστώτος του! Για τους σημερινούς κυβερνώντες μισός αιώνας είναι σαν να μην υπήρξε καθόλου, τον έσβησαν παντελώς από την εθνική μνήμη! Μέχρι και ο εφάμιλλος του Ισμαήλ Κανταρέ, Αλβανοκοσοβάρος συγγραφέας Ρετζέπ Κιόσια, εξανέστη δηλώνοντας πως είναι αδιανόητο να μη γίνεται καμία αναφορά στην περίοδο Χότζα που στην πραγματικότητα συγκροτήθηκε το σύγχρονο αλβανικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός Μπερίσα, σε μια προσπάθεια να εκπέμψει μήνυμα ότι το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια έχει διευθετηθεί και δεν τίθεται ζήτημα συνοριακών αμφισβητήσεων, μίλησε για ψυχική και πολιτιστική ενότητα του έθνους.

Οι δυνάμεις του αλυτρωτισμού που αμφισβητούν το σημερινό status, ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο Κόσοβο, επελαύνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: