"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ: Πρόταση σοκ από την Λευκωσία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τους ψευτομακερόνες οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το... συνταγματικό τους όνομα ("Μακεδονία")! -- Να χαίρεστε τον Χριστόφια και τ' "αστέρια" του αδέλφια...

Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή, στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ και με την ιδιότητα της προεδρεύουσας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της μάλιστα, έκανε και μια σημαντική αποκάλυψη, καθώς, μιλώντας σε περιοδικό της γείτονος, γνωστοποίησε ότι η Λευκωσία έχει προτείνει στα Σκόπια σύναψη διπλωματικών σχέσεων κατά τις οποίες η μεν Κύπρος θα χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία (ΠΓΔΜ) που έχει δοθεί από τον ΟΗΕ, η δε ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιεί το... συνταγματικό της όνομα ("Μακεδονία")!

Μάλιστα, η κ. Μαρκουλλή... παραπονείται, διότι η πρόταση αυτή απερρίφθη από τα Σκόπια!

Πάντως, η κ. Μαρκουλλή σε συνέντευξη της στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Γκράγκιανσκι», ανέφερε ότι η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί κομβικό σημείο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ.

«Προφανώς, τα Σκόπια δεν θα μπορούσαν παρά να είναι μέρος αυτής της περιοδείας», αναφέρει η Κύπρια ΥΠΕΞ σχετικά με την επίσκεψή της. Και συνεχίζει:  «Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή: λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και λίγες εβδομάδες πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο στις 11 Δεκεμβρίου θα υιοθετήσει τα ετήσια συμπεράσματά του για τη διεύρυνση της Ε.Ε.».

Η κα Μαρκουλλή, ανέφερε ότι στις συναντήσεις που θα έχει με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, θα εξετασθεί και η προσέγγιση της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ θα ενημερωθεί και για την επίσημη θέση της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως περιγράφηκε στη φετινή Έκθεση για τη Στρατηγική Διεύρυνσης, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και παράλληλα συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στην πρώιμη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μου στα Σκόπια θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και την προοπτική για επίτευξη σημαντικής προόδου ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε η κα Μαρκουλλή, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στην πορεία των συνομιλιών μεταξύ Λευκωσίας και Σκοπίων για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και αποκάλυψε ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι δεν προχώρησε.

«Στις 28 Ιουνίου, κατέθεσα στον υπουργό κ. Πόποσκι μια συγκεκριμένη πρόταση για σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Συγκεκριμένα, και αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι σε αυτό δημόσια, πρότεινα η σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μας να ακολουθεί ένα modus operandi όπου η πλευρά μας θα χρησιμοποιούσε την προσωρινή ονομασία με την οποία η χώρα σας κατέστη μέλος του ΟΗΕ το 1993, ενώ η πλευρά σας θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα.  
Ήμουν πεπεισμένη και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η εν λόγω πρόταση, η οποία βασίστηκε πάνω σε μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων της χώρας σας με άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. (όπως η Ισπανία και η Γαλλία), θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες τόσο των Σκοπίων όσο και της Λευκωσίας και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον κοινό μας στόχο για πρόοδο των σχέσεών μας σε ένα θεσμοθετημένο διμερές πλαίσιο. Δυστυχώς, δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσουμε με την πρόταση. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι αυτό το ατυχές αδιέξοδο, από το οποίο ελπίζω ότι θα βρούμε τρόπο να βγούμε, δεν είχε καμία επίδραση και δεν θα έχει καμία επίδραση στην εκπεφρασμένη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας για αμερόληπτη και εξισορροπημένη Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως», ανέφερε η κα Μαρκουλλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: