"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σε «κώμα» οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την ώρα που καθημερινά 40 συνανθρωποί μας αναζητούν κρεβάτι σε αυτές

Αυτή τη στιγμή 154 κλίνες εντατικής που θα μπορούσαν να νοσηλεύσουν περί τους 4.500 ασθενείς ετησίως παραμένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού. Και αυτό όταν σε καθημερινή βάση διψήφιος αριθμός ασθενών -μπορεί να φτάσει τους 30 με 40-, αναζητεί μέσω του ΕΚΑΒ μία θέση σε μονάδα εντατικής

Για όσους δεν βρούν κρεβάτι οι πιθανότητες να κερδίσουν την μάχη για τη ζωή μειώνονται δραματικά. Με βάση επίσημα στοιχεία, η θνησιμότητα των ασθενών που χρήζουν φροντίδα εντατικής θεραπείας είναι περίπου 45% εκτός ΜΕΘ έναντι 23% εντός μονάδας.


Έκκληση προς το υπουργείο Υγείας για άμεση στήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, που σε συνέντευξη τύπου τόνισε με έμφαση «κινδυνεύουν καθημερινά ζωές». 

Όπως τόνισε, ότι επιτεύχθηκε το 2009 που λόγω της πανδημίας γρίπης έγιναν προσλήψεις προσωπικού και άνοιξαν περίπου 80 κλίνες Εντατικής, σήμερα έχει χαθεί λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αφού δεν ανανεώθηκαν συμβάσεις και δεν αντικαταστάθηκαν όσοι αποχώρησαν. «Το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε και χειρότερα», σημείωσε ο κ. Αρμαγανίδης που προειδοποίησε εάν δεν γίνει κάτι η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει στις αρχές του 2013 αφού περίπου 40-50 κλίνες εντατικής που σήμερα λειτουργούν, θα «κλείσουν» καθώς λήγουν οι συμβάσεις 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: