"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σε αδιέξοδο ασθενείς και μονάδες τεχνητού νεφρού


Στο «κόκκινο» βρίσκονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις τακτικές και απαραίτητες αιμοκαθάρσεις των πασχόντων. 

Οι δημόσιες μονάδες δεν επαρκούν για να καλύψουν τους ασθενείς, ενώ οι ιδιωτικές από τη μια απαιτούν να εξοφληθούν από τον ασθενή και από την άλλη αρκετές από αυτές βρίσκονται στον προθάλαμο της πτώχευσης λόγω ανεξόφλητων χρεών. Περίπου 9.300 νεφροπαθείς της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος της νοσηλείας τους που μέχρι τώρα χρεωνόταν απευθείας στο Ταμείο τους.

Τα νοσοκομεία και οι κλινικές που διαθέτουν μονάδες τεχνητού νεφρού εξετάζουν με ποιους τρόπους μπορούν να διευκολύνουν τους νεφροπαθείς, των οποίων η ζωή τίθεται σε άμεσο κίνδυνο αν δεν κάνουν με την αναγκαία συχνότητα τις αιμοκαθάρσεις.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπογράφονται συναλλαγματικές μεταξύ ιδιωτικών μονάδων και ασθενών, λύση που ωστόσο δεν ανακουφίζει τους ασθενείς, που στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι. Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα να πληρώνουν οι πάσχοντες απευθείας τη μονάδα και στη συνέχεια να ζητούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, διαδικασία που καθυστερεί τουλάχιστον για 6 μήνες. Περισσότερο πιθανή θεωρείται η περίπτωση να γίνονται κανονικά οι αιμοκαθάρσεις και να πληρώνουν οι ασθενείς τις μονάδες αφού εισπράξουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Η θεραπεία των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών αφορά τρεις αιμοκαθάρσεις την εβδομάδα, που σε ιδιωτική κλινική το κόστος τους κυμαίνεται από 130 έως 150 ευρώ έκαστη, δηλαδή σε μηνιαία βάση το ποσό που καλείται να πληρώσει ο ασθενής ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.
 
Η στροφή των ασθενών προς την ιδιωτική υγεία είναι επιβεβλημένη, καθώς οι 90 μονάδες του Δημοσίου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των νεφροπαθών. Ετσι, το 55% των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών (περίπου 6.000 ασθενείς) περιθάλπεται σε ιδιωτικές μονάδες
Σήμερα αντιμέτωπα με τη χρεοκοπία βρίσκονται 15 ιδιωτικά κέντρα τεχνητού νεφρού, εκ των οποίων τα 5 βρίσκονται στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη και την επαρχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: