"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


100 εκατ. ευρώ στοιχισε η Αγροφυλακή

Του ΤΑΚΗ ΤΕΡΖΗ

Πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο η νέα Αγροφυλακή, που ανασυστάθηκε το 2007, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του κόμματος για την πρόσληψη των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του 1993.

Η «αστυνομία της οικολογίας», όπως ήταν ο χαρακτηρισμός που της είχε δώσει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, έφτασε να έχει 1.500 άτομα προσωπικό, το οποίο επρόκειτο να αυξηθεί το 2010 σύμφωνα με τα σχέδια που υπήρχαν.

Τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, από τον Αύγουστο του 2007 έως το τέλος του ίδιου χρόνου, η Αγροφυλακή στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο 7.275.773 ευρώ. Το έργο της ήταν οι περιπολίες αγροφυλάκων με ιδιωτικά μέσα, για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του αρχηγείου της Αγροφυλακής, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το έργο της Αγροφυλακής τον πρώτο χρόνο της ανασύστασής της ήταν μερικά τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιές που είχαν εκδηλωθεί. Παράλληλα οι αγροφύλακες, όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις, προσέφεραν και τη συνδρομή τους στους πυροσβέστες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οι μετακινήσεις των αγροφυλάκων σε αγροτικές και δασικές περιοχές στα πλαίσια των περιπολιών, στοίχισαν τον ίδιο χρόνο 1.300.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν Αύγουστο, στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την επόμενη χρονιά (2008) τα έξοδα των μετακινήσεων περιορίζονται σε 867.979 ευρώ, ενω καλύπτεται ολόκληρη η αντιπυρική περίοδος.

Το 2008 ξοδεύτηκαν για την Αγροφυλακή σε μισθοδοσία, μετακινήσεις, λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες 29.109.132 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που είχαν εκδοθεί για τη δραστηριότητα της Αγροφυλακής τους μήνες Μάιο και Ιούλιο του 2008 (σ.σ.: για την υπόλοιπη χρονική περίοδο δεν είχε εκδοθεί καμία ανακοίνωση), οι αγροφύλακες είχαν ασχοληθεί με μερικές δεκάδες περιπτώσεις φθορών με ζώα, με 13 περιπτώσεις εκχερσώσεων, με μία περίπτωση παράνομης αλιείας, με 28 περιπτώσεις αμμοληψίας και 37 περιπτώσεις ρίψης αποβλήτων σε ποταμούς.

Είχαν εντοπιστεί επίσης ένα παράνομο σφαγείο και μία χασισοφυτεία.

Εκεί που πραγματικά υπήρξε έντονη δραστηριότητα, ήταν στους συμβιβασμούς σχετικά με αγροτικά αδικήματα, όπου οι περιπτώσεις ανέρχονταν σε εκατοντάδες.

Το 2009 τα έξοδα της Αγροφυλακής παρουσίασαν κατακόρυφη άνοδο, φτάνοντας συνολικά τα 44.005.881 ευρώ.

Σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι δαπάνες μισθοδοσίας που ξεπέρασαν τα 32 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες υπερδεκαπλασιάστηκαν. Οι προμήθειες αγαθών υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ εμφανίζεται ένα υπέρογκο ποσόν με την ένδειξη «λοιπές δαπάνες» που ανέρχεται σε 6.466.754 ευρώ.

Την ίδια χρονιά η δραστηριότητα της «οικολογικής αστυνομίας» για την προστασία του περιβάλλοντος ήταν η εξής, σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου της για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2009: Βεβαιώθηκαν οχτώ παραβάσεις με παράνομα σφαγεία, 44 περιπτώσεις εκχερσώσεων, οχτώ περιπτώσεις παράνομης αλιείας σε λίμνες και ποταμούς, 25 περιπτώσεις με επικαλύψεις και εναποθέσεις απορριμμάτων σε φυσικούς αγωγούς υδάτων, δύο περιπτώσεις λαθροθηρίας και 51 παράνομης αμμοληψίας.

Εντοπίστηκαν επίσης 123 αυθαίρετες χωματερές, 29 παράνομες γεωτρήσεις και 101 περιπτώσεις ρίψης αποβλήτων σε ποταμούς.

Αντίθετα, σε έργα άσχετα με το αντικείμενό τους, οι υπηρετούντες στην Αγροφυλακή παρουσίασαν υπερδραστηριότητα. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του αρχηγείου της Αγροφυλακής, παρείχαν συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες (δασαρχεία, γεωργικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.) σε 18.829 περιπτώσεις.

Το τρέχον έτος (μέχρι τέλους Νοεμβρίου), η Αγροφυλακή έχει στοιχίσει στο ελληνικό Δημόσιο 23.239.202 ευρώ.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
Μετάταξη προσωπικού
Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ανακοίνωσε την κατάργηση της Αγροφυλακής. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, οι αρμοδιότητες της Αγροφυλακής μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες. Το προσωπικό της Αγροφυλακής μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις ανάλογα με τα προσόντα του καθενός.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Δυσανάλογα μικρό
Το έργο που παρουσίασε η Αγροφυλακή όλα αυτά τα χρόνια ήταν δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να λειτουργήσει ξανά. Αναλώθηκε κυρίως στις διαφορές μεταξύ αγροτών και στις μικροζημιές που προκαλούσαν σε αγροτικές καλλιέργειες τα ζώα ορισμένων, ενώ η συνεισφορά της στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων ήταν περιορισμένη έως ασήμαντη.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: