"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πωλούν ελληνικό χρέος οι ξένες τράπεζες

Της Κατερινας Σωκου

Στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους, από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι ξένες τράπεζες είχαν πωλήσει ελληνικά ομόλογα αξίας 19 δισ. δολ., ενώ είχαν μειώσει την έκθεσή τους στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών κατά 12 δισ. Συνολικά, η έκθεσή τους σε ελληνικά δάνεια μειώθηκε κατά 27 δισ. δολ., καθώς σημείωσε αύξηση ο δανεισμός προς μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε ομόλογα ύψους 59 δισ. ευρώ, χωρίς πάντως να είναι γνωστή η κατανομή τους εντός της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για τις αγορές που πραγματοποίησε η ΕΚΤ κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του προγράμματος, που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου ως ένα έκτακτο μέτρο στήριξης των περιφερειακών ομολόγων, αλλά και της ίδιας της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα έκλεισε αισίως την 31η εβδομάδα της λειτουργίας του την περασμένη Παρασκευή, και με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές ομολόγων ύψους 2,667 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 72 δισ. ευρώ. Οπως προβλέπουν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, οι πιέσεις προς τους περιφερειακούς τίτλους ενδεχομένως να ενισχυθούν μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών λόγω των εορτών ευνοεί τις έντονες διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, στα τέλη του δευτέρου τριμήνου τα δάνεια των γερμανικών τραπεζών προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 36,8 δισ. δολάρια (22,6 δισ. δολ. προς το Δημόσιο, 4,7 δισ. δολ. σε τράπεζες και 9,6 δισ. δολ. σε άλλες επιχειρήσεις).  

Τα δάνεια των γαλλικών τραπεζών προς την Ελλάδα ήταν 57,3 δισ. δολ., από τα οποία 17,8 δισ. δολ. προς το Δημόσιο, 0,8 δισ. δολ. προς τις τράπεζες και 38,7 δισ. δολ. προς άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Βρετανικές τράπεζες είχαν δανειακή έκθεση 12,1 δισ. δολ.: 2,9 δισ. προς τον δημόσιο τομέα, 1,6 δισ. προς τις τράπεζες και 7,6 δισ. προς ιδιωτικές επιχειρήσεις

Οπως υπολογίζει η BIS, σε σχέση με τα τέλη Απριλίου, οι γαλλικές τράπεζες είχαν μειώσει την έκθεσή τους κατά 7,7 δισ. δολ., οι αμερικανικές κατά 5,4 δισ. και οι γερμανικές κατά 3,5 δισ.

Συνολικά τα δάνεια των ξένων τραπεζών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 1,613 τρισ. δολ., μειωμένα κατά 107 δισ. σε σχέση με τα τέλη Απριλίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: