"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΑΛΛΙΑ: Λίφτινγκ σε μυστικές υπηρεσίες

ΠΑΡΙΣΙ. Εκατοντάδες νέα στελέχη στρατολογεί η γαλλική υπηρεσία αντικατασκοπείας DGSE, η οποία εξασφάλισε επίσης σημαντική ενίσχυση του ετήσιου προϋπολογισμού της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων. Την ίδια στιγμή, η παραδοσιακά μυστικοπαθής DGSE αποπειράται να βελτιώσει την εικόνα της προσλαμβάνοντας εκπρόσωπο Τύπου και δημιουργώντας νέα ιστοσελίδα για το κοινό. Η πρωτοβουλία αυτή της υπηρεσίας ακολουθεί κρούσματα απαγωγής Γάλλων υπηκόων στο εξωτερικό, φάρσες για βόμβες στον Πύργο του Αϊφελ και τις επιπτώσεις από τις αποκαλύψει της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Η κυβέρνηση Σαρκοζί εφάρμοσε έτσι σειρά μεταρρυθμίσεων στην DGSE, που ακολουθούν τις προτάσεις ειδικής επιτροπής του 2008. Το προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης για την DGSE της τάξης του 13%. Η υπηρεσία σχεδιάζει έτσι να προσθέσει 500 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τον περασμένο μήνα τη νέα Εθνική Ακαδημία Αντικατασκοπείας.

«Αυτές τις ημέρες, δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι. Πρέπει να υποδηλώσουμε την ύπαρξή μας και να αποδείξουμε ότι έχουμε λόγο ύπαρξης», λέει ο νέος εκπρόσωπος της DGSE Νικολά Βιέστ-Φαμόζ.

Η υπηρεσία έχει αποδείξει την αξία της στο παρελθόν, προειδοποιώντας εγκαίρως τις ΗΠΑ για την επικείμενη επίθεση της Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου και βοηθώντας στην απελευθέρωση Δυτικών ομήρων στο Ιράκ και αλλού. Πράκτορες της DGSE, μαζί με συναδέλφους τους της CIA και της βρετανικής ΜΙ6, αποκάλυψαν την ύπαρξη εγκαταστάσεων εμπλουτισμού πυρηνικού υλικού στην ιερή πόλη Κομ του Ιράν.

Η μεγάλη επένδυση του γαλλικού κράτους στην DGSE βασίζεται στην άποψη που θέλει τη συλλογή πληροφοριών να είναι εξίσου –αν όχι περισσότερο– σημαντική από τη στρατιωτική ισχύ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της πειρατείας και του «κυβερνο-εγκλήματος». Η νέα ιστοσελίδα της υπηρεσίας αναφέρει ότι αυτή αναζητά ειδικούς του προγραμματισμού υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών, διερμηνείς, αλλά και μαθηματικούς με γνώση κρυπτογραφίας, πράκτορες για παρακολουθήσεις, ακόμη και εργάτες αποθήκης.

Η μεγαλύτερη δολιοφθορά
Αν και οι περισσότερες επιτυχίες της DGSE δεν δημοσιεύονται, οι αποτυχίες της συνεχίζουν να απασχολούν. Μεγαλύτερη από αυτές υπήρξε η δολιοφθορά και βύθιση του σκάφους Rainbow Warrior της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace τον Ιούλιο του 1985 στο Οκλαντ της Νέας Ζηλνδίας. Το σκάφος ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στα γαλλικά νησιά του Νότιου Ειρηνικού για να διαδηλώσει κατά των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών σε αυτά. Ο θάνατος Ολλανδού φωτογράφου κατά τη βύθιση του πλοίου στιγμάτισε την DGSE και δημιούργησε σοβαρά διπλωματικά προβλήματα στο Παρίσι. Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, τα αρχικά της οποίας είναι DGSE, έχει την έδρα της σε μικρή έπαυλη των προαστίων της πρωτεύουσας, ενώ το κτίριο ονομάστηκε περιπαιχτικά «Η πισίνα», λόγω της γειτνίασής του με δημόσια πισίνα.

ΚAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: