"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χριστουγεννιάτικες αντιφάσεις

Tης Μάρθας Καϊτανίδη

Φόρεσε τον σκούφο του Αϊ-Βασίλη και πήρε το τρίγωνο στα χέρια της. Γύρισε όλα τα γραφεία της εταιρείας µε εορταστικό ενθουσιασµό. Συγκέντρωνε χρήµατα για φιλανθρωπικό σκοπό. Κάποιοι την κοίταξαν µε µισό µάτι, άλλοι έσκυψαν στον διπλανό τους µουρµουρίζοντας πως «έχασε τα λογικά της», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τη µίσησαν για την καλή διάθεσή της.

Ολοι ήξεραν πως µετρά ηµέρες για την απόλυσή της...

Την ίδια ηµέρα, σε κεντρικό τραπεζικό κατάστηµα οι υπάλληλοι ετοίµαζαν ψιλά. Περίµεναν να φιλέψουν τους µπόµπιρες, που κάθε χρόνο µελοποιούν τον ερχοµό των Χριστουγέννων.

Ετσι έχει το έθιµο και όφειλαν να ειναι προετοιµασµένοι. Τα παιδιά που θα τραγουδούσαν «Καλήν εσπέραν άρχοντες» δεν εµφανίστηκαν ποτέ. Ακουσαν τα κάλαντα σε σπαστά ελληνικά από µεσήλικους αλλοδαπούς...

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, καλοντυµένος κύριος, βηµατίζοντας µε τα σουέντ µοκασίνια του τους δρόµους του Κολωνακίου, µιλούσε απορροφηµένος στο κινητό του. Εψαχνε µε αγωνία τραπέζι για δύο σε χλιδάτο ξενοδοχείο για το βράδυ της παραµονής. Δεν ήταν εύκολο. Επρεπε να είχε προνοήσει µέρες πριν. Τελικά στάθηκε τυχερός. Το βράδυ έφτασε και ενόσω εκείνος και η καλήτου έπιναν σαµπάνια και γεύονταν γέµιση µε κάστανα χρεώνοντας την πιστωτική κάρτα µε 660 ευρώ, τα καζάνια για την προετοιµασία του συσσιτίου των απόρων κόχλαζαν και άχνιζαν.

Στο τραπέζι που στήθηκε στον Δήµο Αθηναίων µοιράστηκαν 5.000 µερίδες φαγητού. Ανάµεσα στους χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν ήταν και χαµηλοσυνταξιούχοι, καταστηµατάρχες που έβαλαν «λουκέτο» λόγω κρίσης βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται απο τη µία ηµέρα στην άλλη και άνθρωποι που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους.

Οι αντιφάσεις και οι αλλαγές της άλλοτε «καλοβαλµένης» Ελλάδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: