"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι Κούρδοι πέτυχαν «πετρελαϊκή αυτονομία»

«Πετρελαϊκή αυτονομία» κέρδισαν ντε φάκτο οι Κούρδοι του Ιράκ, μετά τη δήλωση της νέας κυβέρνησης της χώρας ότι θα αναγνωρίσει τα συμβόλαια που σύνηψαν οι Αρχές στον κουρδικό Βορρά με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.

«Ναι, θα τα αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου, Αμπντουλκαρίμ αλ Λουάιμπι, το Σάββατο σε συνάντηση του Οργανισμού Αραβικών Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών στο Κάιρο. Ακόμη ο Λουάιμπι, ο διορισμός του οποίου από τον πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από την ιρακινή βουλή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποδώσει τις δαπάνες που έκαναν ξένες εταιρείες για να επενδύσουν στον κουρδικό θύλακο.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα επισημοποιήσει τη συμφωνία που συνήφθη με το Κουρδιστάν νωρίτερα το 2010 για την εξαγωγή αργού πετρελαίου. «Εάν το θέλει ο Αλλάχ, θα ενεργοποιηθεί σε λίγες ημέρες», σημείωσε ο Λουάιμπι.

Οπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα στο Βόρειο Ιράκ, από το 2004 έχει συνάψει 37 συμβόλαια με 40 εταιρείες που προβλέπουν επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων, όταν ολοκληρωθούν, για εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου. Η Βαγδάτη υποστήριζε για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι τα συμβόλαια δεν ίσχυαν εφόσον δεν εγκρίνονταν από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ επρόκειτο για ένα από τα θέματα-αγκάθια τα οποία συνέβαλαν στο αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: