"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KINA: Νέος βαλλιστικός πύραυλος εδάφους-επιφανείας αναστατώνει τις ΗΠΑ

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

«Αρχική επιχειρησιακή ικανότητα» απέκτησε το νέο όπλο των Κινέζων, ένας βαλλιστικός πύραυλος εδάφους-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς, που μπορεί να πλήξει κινούμενα αμερικανικά πολεμικά πλοία ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Κίνας. Η εξέλιξη, την οποία αποκάλυψε ο διοικητής των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ναύαρχος Ρόμπερτ Γουίλαρντ, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή.

Παράγοντα που θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή θεωρούν ειδικοί στον τομέα της άμυνας την ανάπτυξη του πυραύλου Ντονγκφένγκ 21D από την Κίνα. Εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις θαλάσσιες ζώνες που το Πεκίνο δεν θέλει να τους βλέπει - των Στενών της Ταϊβάν περιλαμβανομένων. Το έχουν άλλωστε παραδεχτεί και οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε αφήσει πρόσφατα να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποχρεώσει πράγματι το Πεντάγωνο να επανασχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίον θα επιχειρούν τα αεροπλανοφόρα, αφού θα τα στείλει πίσω από το λεγόμενο δεύτερο σύμπλεγμα νησιών, που περιλαμβάνει από τα Μπονίν και τις Μαριάνες μέχρι το Γκουάμ και το Παλάου και εκτείνεται ανατολικά της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων.

Κατά το ναύαρχο Γουίλαρντ, η Κίνα επικεντρώνει για την ώρα το ενδιαφέρον της σε αυτά που θεωρεί «εγγύς ύδατα» (Κίτρινη Θάλασσα, Νότια και της Κίνας, Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας), οι βλέψεις της όμως είναι πολύ πιο ευρείες. «Θέλουν να γίνουν παγκόσμια δύναμη», είπε σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν».

Η αποκάλυψή του ότι ο νέος κινεζικός πύραυλος έχει ήδη «αρχική επιχειρησιακή ικανότητα», σημαίνει ότι κάποιες στρατιωτικές μονάδες τον έχουν προμηθευτεί και είναι σε θέση να τον εκτοξεύσουν.

Πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα ο πύραυλος θα αποκτήσει «σε πολλά χρόνια από σήμερα», όμως αυτό δεν αρκεί για να καθησυχάσει. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας λένε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος, γιατί η Κίνα μπορεί να καλύψει την έλλειψη ακρίβειας των νέων πυραύλων της, που έχουν δοκιμαστεί μόνο στην ξηρά, με την εκτόξευση πολλών πυραύλων για κάθε πλήγμα. Η ανάπτυξη του πυραύλου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζαν πολλοί, ανησυχεί όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και -κυρίως, ίσως- την Ιαπωνία, η οποία πρόσφατα προσάρμοσε το αμυντικό της δόγμα στην αντίληψη ότι η Κίνα αποτελεί απειλή.

(Πηγές: www.ft.com, Γαλλικό, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: