"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατήγγειλε την Τουρκία στον ΟΗΕ, για νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη για νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, με την οποία καταγγέλλει τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του κυπριακού εθνικού εναέριου χώρου που σημειώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Η επιστολή κυκλοφόρησε  ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Χατζημιχαήλ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι "αυτές οι συστηματικές παραβιάσεις της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας, ενώ συνεχίζουν να απειλούν σοβαρά την πτητική ασφάλεια στην περιοχή".

Στη συνέχεια, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου σημειώνει ότι "η αδιαμφισβήτητη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του κυρίαρχου εδάφους της, και ως ακολούθως η απόρριψη οιασδήποτε αιτιάσεως της Τουρκίας ή της υποτελούς της διοίκησης στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού επί του εναερίου χώρου της Κύπρου, έχει ορισθεί σε πολλαπλές περιπτώσεις. 
Το πλέον πρόσφατο, για να αναφερθώ σε ένα μόνο παράδειγμα, είναι η υπόθεση των ούτω καλούμενων ``Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών (KTHY)`` και της ``CTA Holidays`` κατά του Υπουργού Συγκοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, όπου το Βρετανικό Εφετείο υιοθέτησε προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας ότι η βρετανική κυβέρνηση ορθά αρνήθηκε άδειες στις ``KTHY`` και στις ``CTA Holidays`` να λειτουργήσουν απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. 
Η βρετανική κυβέρνηση ορθά απεφάνθη ότι παραχωρώντας τέτοιες άδειες θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από τη Σύμβαση περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας του Σικάγο και θα καταστούσε το Ηνωμένο Βασίλειο παραβάτη έναντι των ίδιων του των υποχρεώσεων βάσει της Συνθήκης. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα ότι τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Σύμβαση έχουν ανασταλεί λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και του ντε φάκτο ελέγχου του βορείου τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία. Το Δικαστήριο επαναβεβαίωσε την πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εναερίου χώρου ολόκληρου του νησιού και των χωρικών υδάτων της".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: