"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οργή και διάβημα για τnν πρόκληση

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοφανής ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να απαγορεύσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας την ημέρα των Χριστουγέννων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και στη Γιαλούσα.

Η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταγγέλλοντας την παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος «απαράδεκτη και καταδικαστέα, που συνιστά καταπάτηση ενός στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος, όπως είναι η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και προβάλλει την επαχθή ουσία της κατοχής».

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι η απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας «αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος, αφήνοντας εκτεθειμένους αυτούς που το στηρίζουν». Ο κ. Δελαβέκουρας προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες «δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος που να διευκολύνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού».

Εντονη ήταν η αντίδραση και της Εκκλησίας της Κύπρου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο να καλεί τον κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή που οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τον ιερέα του Ριζοκάρπασου να τελέσει τη Θεία Λειτουργία.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: