"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενας στους επτά Αμερικανούς σιτίζεται με κουπόνια

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΣΜΑ

Με τα κουπόνια που χορηγούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών σιτίζεται σήμερα ένας στους επτά Αμερικανούς.

Η χρήση του προγράμματος σημείωσε το τελευταίο έτος δραματική άνοδο, καθώς η οικονομική κρίση που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2008 έκανε εντονότερες τις κοινωνικές ανισότητες και ακόμη οξύτερο το πρόβλημα της φτώχειας.

Ο αριθμός των Αμερικανών που στηρίζονται στα ομοσπονδιακά κουπόνια για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, αυξήθηκε φέτος κατά 16% και συνολικά πλέον το 14% του πληθυσμού τα χρησιμοποιεί. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 43 εκατ. άτομα.

Σε κάποιες πολιτείες όπως το Τενεσί, το Μισισίπι, το Νέο Μεξικό και το Ορεγκον η εικόνα είναι ακόμη πιο απελπιστική, καθώς κουπόνι λαμβάνει ο ένας στους πέντε. Η Ουάσιγκτον «οδηγεί» το έθνος, καθώς συνολικά το 21,5% του πληθυσμού της συγκεκριμένης πολιτείας κάνει χρήση του κουπονιού. Η μεγαλύτερη αύξηση συμμετοχής στο πρόγραμμα (39%) σημειώθηκε στο Αϊνταχο και ακολούθησαν η Νεβάδα με 29% και το Νιου Τζέρσι με 27%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου για τις Οικονομικές Προτεραιότητες του Προϋπολογισμού το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της ανεργίας που έχει «εκτιναχθεί» στο 9,8%. Εξάλλου, κάποιες πολιτείες έχουν διευρύνει τα χαρακτηριστικά για τον προσδιορισμό της φτώχειας προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότερα άτομα.

Οι αποδέκτες κουπονιών λαμβάνουν κατά μέσο όρο τον μήνα το ποσό των 133 δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία: στη Χαβάη το ποσό διαμορφώνεται σε 216 δολάρια και στο Ουισκόνσιν σε 116 δολάρια.

Πάντως, το τελευταίο έτος το ποσό που κατά μέσο όρο χορηγείται αυξήθηκε κατά 13,6%, δηλαδή κατά περίπου 20-24 δολάρια κατ’ άτομο τον μήνα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα χαρακτηρίζει τα κουπόνια σίτισης ως ένα αποδοτικό κίνητρο για την τόνωση της οικονομίας, μια και οι χρήστες είθισται να τα ξοδεύουν αμέσως. 

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: