"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Νιγηρία

Συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Χριστιανών και μουσουλμάνων ξέσπασαν κοντά στην πόλη Τζος της Νιγηρίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Προθες τουλάχιστον 35 άνθρωποι, χριστιανοί στο θρήσκευμα, έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις εναντίον τους. Καταδικάζει ο Πάπας τα επεισόδια και ζητά να σταματήσει η αιματοχυσία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Ρόιτερ , ένοπλοι χριστιανοί συγκρούσθηκαν με ομάδες μουσουλμάνων στην κεντρική πόλη Τζος, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες πυρπολημένα κτίρια και αιμόφυρτους ανθρώπους να σύρονται κυριολεκτικά από συγγενείς και φίλους προκειμένου να βρουν καταφύγιο ή να για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε δύο χριστιανικές εκκλησίες προχθες όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου και ενός ιερέα.

Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων σε χωριό κοντά στην πόλη Τζος, άλλοι 32 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων.

Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε χθες ότι δεν είναι σε θέση να δώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από τις εκρήξεις, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι 95 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Έκκληση από τον Πάπα

"Η Γη βάφτηκε για ακόμη μια φορά με αίμα αυτές τις Αγιες ημέρες", υπογράμμισε σήμερα ο Ποντίφηκας από το Βατικανό και απηύθυνε έκκληση για να σταματήσουν οι επιθέσεις καταδικάζοντας απερίφραστα τους δράστες των επιθέσεων, ενώ συλλυπήθηκε τους οικείους των θυμάτων. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: